Jídlo
SVATOMARTINSKÉ ZAHŘÍVACÍ KOLO: Lehká husí polévka
Vaše babička pravděpodobně k huse vařívala hustou polévku kaldoun, která je sice skvělá, ale pro naše dnešní žaludky možná až příliš sytá. Raději zkuste tento úplně jednoduchý vývar, po kterém vám zbude dost místa na zlatý hřeb.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina + 10 minut na dokončení
POTŘEBUJETE:
balíček husích drůbků
2 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
1 bobkový list
lžíce másla
špetka muškátového oříšku
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
hladká petrželka
1. Drůbky vložte do litru studené vody, přidejte sůl a koření a hodinu vařte mírným varem.
2. Před koncem vaření si v kastrůlku vedle na másle osmahněte pokrájenou cibulku, přidejte ostatní nakrájenou zeleninu a osmahněte ji, až pustí barvu a vůni.
3. Drůbky opatrně vyndejte z vývaru, oberte křidýlka a krky, pokrájejte vnitřnosti a všechno dobré a kvalitní vraťte do polévky. Přidejte osmaženou zeleninu, povařte ještě pět minut a pak ochutnejte, jestli je zelenina měkká. Pokud ano, posypte petrželkou, a je hotovo.
ČTĚTE TAKÉ: PODZIMNÍ RADOSTI: Apple crisp