Sváteční punč
Přituhuje! Pokud se z nedělní procházky vrátíte domů prokřehlí, nemůže být lepší vzpruha, než hrnek horkého nápoje, který umí zahřát i povznést na duchu. Zkuste tenhle punč, dokáže potěšit všechny smysly a navodit sváteční atmosféru.
Příprava: 15 minut, vaření: 1 hodina, pro 4 osoby
Potřebujete:
1 litr jablečné štávy
1 vanilkový lusk
2 svítky skořice
1 sáček vanilkového cukru
2 jablka (celkem asi 300 g)
1 chemicky neošetřené limeta nebo citron
300 g hroznového vína
1 biopomeranč
ovoce k podávání (pokrájená jablka s červenou slupkou, hroznové víno, plátky banánů, dílky pomerančů nebo mandarinek)
Postup:
1. Do hrnce dejte vařit jablečnou šťávu, půlku vanilkového lusku, skořici a vanilkový cukr.
2. Ovoce včetně citrusů dobře umyjte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do hrnce a pomalu vařte asi hodinu, až se chutě a vůně spojí.
3. Čerstvé ovoce k podávání rozdělte do silnostěnných sklenic a zalijte punčem. Dospělí do něj mohou přidat alkohol podle chuti - zkuste vodku, koňak, pomerančové Contreau
Další tipy:
- Punč podávejte ve sklenicích z varného skla, tak nejlépe vynikne jeho krásná barva.
- Do punče dejte vyvařit i spirálu z pomerančové kůry. Nejlépe si vytvoříte obyčejnou škrabkou na brambory.
- Zajímavé chutě docílíte, když do punče přidáte sklenku brusinkového džusu.
Recept je z kuchařky Vánoce z Edice Apetit.
Koupíte za 299 Kč
http://www.apetitonline.cz/edice