Jídlo
Svařák podle Jamieho Olivera
Nemusíte letět na silvestra do Londýna, abyste ochutnala svařák Jamieho Olivera. Připravte si ho doma a pozvěte na něj své přátele. Určitě jim bude chutnat.
Věřte, že tomuhle delikátnímu svařenému vínu s nádhernou vůní zaručeně nikdo neodolá. Vaši přátelé budou nadšeni a z vás se stane hvězda v pořádání zimních večírků! Recepty na další britské speciality najdete například na www.jamieoliver.com.
Co budete potřebovat?
- 2 klementinky
- kůru z 1 citronu
- kůru z 1 limetky
- 250 g cukru krupice
- 6 hřebíčků
- 1 celou skořici
- 3 bobkové listy
- špetku muškátového oříšku
- 1 celou vanilku
- 2 hvězdičky badyánu
- 2 lahve chianti nebo jiného italského červeného vína
Jak na to?
- Oloupejte klementinky, citron a limetku. Do velkého hrnce nasypte cukr, přidejte kůru z klementinek, citronu a limetky. Poté zalijte šťávou z klementinek.
- Přidejte hřebíček, celou skořici, bobkový list a špetku muškátového oříšku. Pak vhoďte rozpůlený vanilkový lusk a zalijte červeným vínem jen tak, aby byl cukr ponořený.
- Zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí, a teprve pak přiveďte k varu. Vařte asi 4 až 5 minut, nebo dokud směs trochu nezhoustne. Jamie radí použít nejprve jen část vína, protože varem se z něj postupně vypaří všechen alkohol.
- Nakonec zmírněte oheň, přidejte badyán a dolijte zbytek vína. Ohřívejte asi dalších pět minut. Když bude víno krásně horké, nalijte ho do sklenic.