Roláda s moka krémem
Dezert jako z cukrárny zvládnete s naším receptem hravě i doma!
Doba přípravy: 40 minut
Pečení: 12 minut
Chlazení: 2 hodiny
Počet porcí: 6
Budete potřebovat:
-
30 g prosátého kakaa + na poprášení
-
30 g hladké mouky, prosáté
-
1 lžíce granulí instantní kávy
-
6 velkých vajec pokojové teploty, žloutky a bílky zvlášť
-
100 g krupicového cukru
Na krém:
-
400 ml smetany ke šlehání
-
2 lžíce krupicového cukru
-
2 lžíce kukuřičného sirupu (z prodejen zdravé výživy)
-
180 g kvalitní tmavé čokolády, rozehřáté
-
2 lžíce instantní kávy, rozpuštěné ve 2 lžících vody
-
4 žloutky
Postup:
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. Velkou utěrku poprašte kakaem. Do mísy prosijte kakao s moukou, v misce rozmíchejte kávu ve lžíci horké vody.
Do větší mísy dejte žloutky a elektrickými metlami je ušlehejte do pěny, aby zesvětlaly. Trvá to asi pět minut.
Ve zcela čisté misce ušlehejte při nízké rychlosti bílky do pěny. Zvyšte rychlost na střední a tenkým pramínkem přisypávejte cukr. Zašlehávejte, dokud nevznikne tuhý sníh.
Gumovou stěrkou zatřete třetinu sněhu ke žloutkům a pak zlehka přidejte i zbylý sníh, kávu a mouku s kakaem.
Pomocí stěrky těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 až 12 minut, až bude pružné. V polovině této doby plech obraťte. Hned po upečení vyklopte na utěrku poprášenou kakaem a sloupněte pečicí papír. Z delší strany stočte i s utěrkou do rolády; švem dolů nechte na mřížce zcela vychladnout.
Smetanu ušlehejte téměř dotuha. V kastrůlku přiveďte k varu cukr, sirup a lžíci vody, aby se cukr rozpustil. Tři minuty povařte, pak dejte stranou. Žloutky šlehejte asi tři minuty a pomalu k nim vešlehávejte cukrový sirup. Po dvou minutách vešlehejte čokoládu, kávu a šlehačku.
Vychladlé těsto rozbalte, potřete vychladlým krémem, stočte, zabalte do utěrky a nechte alespoň dvě hodiny v chladu. Před podáváním hojně poprašte kakaem. Krájejte na řezy.
Dnes s námi můžete v naší letní soutěži na http://leto.marianne.cz soutěžit 5 balíčků kosmetiky Bourjouis Paris.