Povzbuďte své smysly domácím libečkovým olejem
Libeček lékařský je bohatý na vitaminy a minerály, čistí krev a odvádí toxiny z organismu. A má ještě jednu supervlastnost! Nejenže dobře chutná v polévkách a zálivkách: tato aromatická rostlinka funguje jako přírodní afrodiziakum!
Nejstarší zmínky o pěstování libečku nebo taky maggi bylinky, jak se mu říká v němčině, holandštině nebo dánštině, pochází ze 12. století. Hlavně Řekové jej používali na podporu trávení a posílení organismu.
A nemusíte být profesionální zahradnice, aby se vám podařilo vypěstovat libeček. Tahle rostlinka vonící po celeru s chutí petrželky nevyžaduje téměř žádnou péči. Jen čas od času potřebuje zastřihnout a podpořit růst nových listů.
Vyrobte si doma libečkový olej, který budete mít vždy po ruce. Bude se vám hodit při nakládání masa, můžete s ním ochutit zeleninu či bramborovou kaši stejně jako to dělají v pražské fine diningové restauraci, kde kouzlí Tomáš Torhan ze Slovenska.
Toto je jeho recept na krásně zelenou a voňavou pochoutku.
Přísady:
200 g libečku
300 ml olivového oleje Sansa
Postup přípravy receptu:
Libeček se zblanšíruje ve vroucí vodě přibližně 20 – 30 vteřin. Potom se nechá vychladnout ve vodě s ledem. Následně zbavíme libeček veškeré vody a nakrájíme na menší části. Nakrájený libeček vložíme do termomixéru (můžete použít i kuchyňský mixér), přilejeme olej a mixujeme do doby než olej dosáhne 70 – 80 °C. Potom olej prolijeme přes buničinu do nádoby, která je ponořena v ledové lázni (je to nejrychlejší způsob chlazení a olej nezešedne).
Autorka textu: Dominika Bártová
ČTĚTE TAKÉ: Doporučujeme: Tvarohové knedlíčky s vanilkovou omáčkou a skořicovou zmrzlinou