Pošírované kuře a zelenina s citrusovou zálivkou
Zkoušeli jste kuře už na tisíc způsobů a máte pocit, že se vám přejedlo? Zkuste ho s chřestem, čínským zelím a citrusovou zálivkou.
Na přípravu receptu si vyhraďte 15 minut, na samotné vaření pak počítejte dalších 25 minut. Z uvedeného množství připravíte 4 porce.
Co budete potřebovat:
- 250 ml kuřecího vývaru
- 250 ml bílého suchého vína
- 1 řapík celeru, očištěný a překrojený
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená nahrubo
- 4 šalotky, oloupané a rozpůlené
- 1 bobkový list
- 600 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
- 3 svazky chřestu, oloupaného
- 2–4 hlávky mladého čínského zelí pak čoi
- sůl + 1 kostka cukru
Zálivka
- po 2 lžících limetové, citronové a pomerančové šťávy
- 5 lžic olivového oleje + sůl
- 1 lžíce javorového sirupu (nemusí být)
- 2 lžíce sezamových semínek, opražených
Jak na to?
Kuřecí vývar, bílé víno, celer, mrkev, šalotku a bobkový list dejte do hrnce a počkejte, až se vše bude 10 minut vařit. Pak vložte kuřecí maso. Až se směs začne znovu vařit, ztlumte plamen na minimum a vařte pod poklicí dalších 10 minut. Pak hrnec stáhněte z ohně a nechte ještě 10 minut stát. Mezitím prošlehejte všechny suroviny na zálivku.
Maso vyjměte a uchovejte teplé. Zeleninu vyhoďte. Do vývaru přidejte kostku cukru, který podtrhne chuť vařené zeleniny, případně také trochu vody a sůl, opět přiveďte k varu. Vložte chřest a vařte ho na skus 5–8 minut (doba závisí na síle výhonků). Chřest vyndejte, krátce zchlaďte ve vodě s ledem a nechte okapat. Nakonec ve vývaru asi 3 minuty povařte čínské zelí a také ho krátce zchlaďte. Zelí, chřest a nakrájené kuřecí maso podávejte společně, vše přelijte zálivkou.
Dobrou chuť.
Další recepty najdete na Apetitonline.cz.