Polévka, která léčí duši i tělo: tom kha
Slepičí polévka je pro duši, ale někdy potřebuju trochu víc, než jen potěšit nitro – chci zážitek na talíři a zaručený lék proti bacilům. Tohle všechno umí jedna z nejslavnějších světových polévek, thajská kokosová tom kha!
Nejlepší model téhle ostré polévky, ve které se prolíná ostrost, sladkost i kyselost, jsem ochutnala teprve nedávno v restauraci Café Buddha Balvínova. Jako šéfkuchařka tam nedlouho působí Sofie Smith, která se právě na asijskou kuchyni specializuje.
Sofie, které říkají „pí Juj“, mi recept na thajskou kokosovou polévku prozradila. Hned ji zkusím (tedy až po té, co si udělám výlet do Sapy, vietnamské tržnice v Libuši, kde všechny exotické ingredience nakoupím na jednom místě). Takže tady je:
- 1 l kokosového mléka Aroy’d (má vysoký obsah kokosového krému)
- 250 gramů kuřecích prsíček
- 150 g krevet (dle chuti)
- 5 stonků citronové trávy
- 1 velký kořen galangal
- 10 ks kafrového listu, tzv. lemon leaf
- 25 g čerstvého koriandru
- 2–5 ks chilli
- 2 limety
- 250 g hub (hlívy ústřičné, žampionů, shitake)
- sůl nebo rybí omáčku dle chuti
- cukr dle chuti
- 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
-
3–5 stonků thajského koriandru „Pak Chee Farrang“