Poke bowl: Pokrm z Havaje, který si podmaní vaše chuťové pohárky
Barevná miska plná výborných surovin! Přesně tato slova si vybavíme v momentě, kdy někdo řekne "poke bowl".
Havajský pokrm poke bowl byl dlouhou dobu spojován se surfaři, kteří po náročném sjíždění vln potřebovali vydatnou, a zároveň zdravou, porci dobrého jídla. Dychtiví turisté však rychle přišli této pochoutce na chuť, a tak se poke rozšířilo do dalších států světa. Dnes na něj natrefíte v Americe, v Asii a speciální poke bistra vznikají i u nás v České republice. Největší výhodou poke bowl je nejen jeho poměrně snadná příprava, ale také variabilita složení. Základní složku tvoří tuňák žlutoploutvý, pokud ale v obchodě nenajdete čerstvého tuňáka, můžete ho vyměnit za lososa.
Co budete potřebovat?
300 g čerstvého tuňáka žlutoploutvého (lososa)
200 g sushi rýže (quinoa)
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
1 lžičku cukru
špetku soli
2 lžíce citronové šťávy
1 avokádo
1 mango
1 okurku
2 jarní cibulky
sezamová semínka
Jak na to?
V první řadě si připravte rýži, a to stejným způsobem, jako když připravujte rýži na sushi. Následně rýži nechte vychladnout, a vrhněte se na krájení tuňáka nebo lososa. Rybu rozkrájejte na malé kousky (zhruba 1,5 cm) a vložte do misky. Následně kousky zakápněte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, citronovou šťávou a přidejte lžičku cukru a špetku soli. Dále nechte maso marinovat v lednici, a to v ideálním případě přes noc.
Teď už zbývá nakrájet zbytek surovin. Mango na kostičky, okurku na nudličky a avokádo na tenké plátky. Pokud budete mít doma ředkvičku či granátové jablko, pak můžete přidat i tyto suroviny. Jakmile budete mít maso uležené, můžete začít servírovat. Nejprve do misky vložte rýži, poté rybu a následně veškerou zeleninu. To vše posypte sezamovými semínky a jemně nakrájenou jarní cibulkou. Voilà havajský pokrm je na světě.
Už jste někdy jedli poke bowl? A lákají vás pokrmy ze syrových ryb?
ČTĚTE TAKÉ: Misky plné vitamínů aneb 5 receptů na smoothie bowls