Pastýřský koláč
Tradiční anglický koláč je nejlepší s jehněčím masem. Pokud ho zrovna nemáte, pochutnáte si i s hovězím…
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: do 2 hodin
4 lžíce olivového oleje
1 červená cibule, oloupaná
a nakrájená najemno
3 mrkve, očištěné a nastrouhané
2 stonky řapíkatého celeru,
nakrájené na malé kousky
2 stroužky česneku, oloupané
a nasekané najemno
1 hrst lístků čerstvého rozmarýnu, posekaných
½ kila mletého jehněčího masa (v horším případě hovězí)
1 konzerva pokrájených loupaných rajčat
sůl a pepř
1,5 kg brambor
100 ml polotučného mléka
2 lžíce másla
1) Ve vyšší pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, česnek a rozmarýn a 8 minut za občasného promíchání opékejte. Pak přidejte mleté maso a opékejte dalších 10 minut.
2) Pomocí cedníku slijte přebytečnou tekutinu a poté do pánve přidejte rajčata z konzervy. Osolte a opepřete podle chuti, dejte na velmi mírný plamen a nechte za občasného promíchání hodinu probublávat (pokličku nechte mírně odklopenou). Neměla by vám zbýt téměř žádná tekutina a maso by mělo být měkké.
3) Brambory oloupejte, pokrájejte na čtvrtiny a vařte patnáct minut v osolené vodě. Pak z nich slijte vodu, přidejte mléko, máslo, sůl a pepř a rozšťouchejte dohladka.
4) Troubu rozpalte na 190 °C. Do zapékací mísy dejte nejprve masovou směs a na ni bramborovou kaši. Poházejte lístky rozmarýnu, pocákejte zbylým olivovým olejem a dejte péct na 20 minut. Podávejte třeba s hráškem na másle nebo salátem.