Oříškový koláč s mascarpone a malinami
Chystáte se k vodě nebo na výlet? Tenhle koláč je snadný a extradobrý, takže u plotny se moc dlouho nezdržíte.
Doba přípravy: 30 minut + chlazení
Pečení: 25 minut
Počet porcí: 6-8 kousků
Budete potřebovat:
-
180 g hladké mouky
-
60 g moučkového cukru
-
2 lžíce lískových oříšků, nasekaných nadrobno
-
90 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
-
1 vejce, bílek a žloutek zvlášť
Na náplň:
-
300 g čerstvých malin nebo jiného drobného ovoce
-
250 g mascarpone
-
1 lžíce moučkového cukru + další na poprášení
-
150 ml smetany ke šlehání, lehce ušlehané
-
šťáva a kůra z 1 pomeranče
Postup:
1.Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
2. Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.
3. Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.