Ořechový koláč s mascarpone a medem
Milujete ořechy a med? Dopřejte si tenhle super koláč, který se vám rozpustí skoro na jazyku.
Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 35–45 minut
Počet porcí: 8
Co budete potřebovat:
- 140 g másla (změklého + na formu)
- 200 g krupicového cukru
- 6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
- 2–3 lžíce hladké mouky
- špetku soli
- 200 g ricotty
- 200 g vlašských ořechů, nasekaných nebo hrubě mletých + hrst jader na ozdobu
- nastrouhanou kůru z citronu
- 6–8 lžic meruňkového džemu
- 50 g hořké čokolády nastrouhané
- 250 g mascarpone + 100 g kysané smetany k podávání
- 2 lžíce medu
Postup:
-
Předehřejte troubu na 200° C. Vymažte nízkou kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení.
-
Ve velké míse utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota nezesvětlá a nenapění. V jiné míse prošlehejte vidličkou ricottu a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou. V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujete do směsi s ricottou a vijte do připravené formy a uhlaďte.
-
Vložte do trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a potom přesuňte z formy na talíř.
-
Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte. Povrch koláče potřete rozpuštěným džemem a nechte zchladnout. Potom posypte strouhanou čokoládou a ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte mascarpone prošlehaným se smetanou a zakápněte medem.
Další chutné recepty najdete na http://www.apetitonline.cz/.