Netradiční jarní pochutina: škvarky
Konečně je tu jaro! A ano, začíná se klubat jarní zelenina, všechno se zelená, rostou bylinky… Ale stejně jsou i v těchto dnech skvělé škvarky! Něvěříte? Zkuste tyhle dva recepty, ve kterých hrají hlavní roli.
ŠKVARKOVÉ PAGÁČE
• 1 kg hladké celozrnné mouky
• 200 ml smetany ke šlehání
• 2 žloutky
• 1 celé vejce na potírání
• 2 kostky čestvých kvasnic
• 500 g hrubě mletých škvarků
• 1 PL škvařeného sádla (když jsou škvarky mastné, nemusí být)
• 500 ml pnotučného mléka
• 1 PL cukru do kvásku
• 3,5 ČL soli
• drcený kmín nebo sezamové semínka na posypání
Postup:
Do 150 ml ohřátého mléka rozdrobte kvasnice, přídejte 1 PL cukru a nechte vzejít kvásek.
Z mouky, smetany, žloutků, poloviny mletých škvarků a mléka vypracujte hladké těsto. Přidejte kvásek a dodělejte těsto.
Přidejte druhou polovinou mletých škvarků a nechte těsto vykynout.
Vykynuté těsto na desce rozválejte na cca 1,5 - 2 cm hrubý plát. Se sítkem na protlačení brambor můžete udělat mřížkovou strukturu.
Z takhle připraveného těsta vykrajujte malé pagáče, které položte na plech a nechte ješte asi 30 minut dokynout. Nakynuté pagáče potřete vejcem a posypte kmínem nebo sezamovými semínky.
Pagáče pečte na 180 C cca 40 minut, dokud krásně nezezlátnou.
JARNÍ ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA
• 300 g mletých škvarků
• 1 menší cibule, nasekaná najemno
• 3 - 4 sterilované okurky
• 2 uvařená vejce
• 1 stroužek česneku
• 1, 5 PL plnotučné hořčice
• černý mletý pepř
• sůl
Postup:
Do větší mísy nastrouhejte najemno sterilované okurky a vejce uvařené natvrdo. Přidejte najemno nasekanou cibuli a utřený stroužek česneku. Okořeňte podle chuti. Přidejte hořčici, namleté škvarky a všechno zlehka promíchejte. Pro kyselější chuť můžete přidat pár kapek citronové šťávy. Hotovou pomazánku dochuťte a dosolte dle svých chutí. Na jaře můžete stroužek česneku nahradit čerstvým medvědím česnekem. Dodá pomazánce nazeměnitelnou jarní chuť. Podávejte s opečeným chlebem, bagetou nebo čerstvým pečivem.
Extra tip:
Britská BBC zveřejnila seznam potravin seřazených z výživového hlediska. První místo drží mandle, druhé rostlina čerimoja a třetí mořská ryba okouník. A osmou příčku zaujalo vepřové sádlo! Vivat sádlo!