Nejen polévka! Vyzkoušejte nevšední recepty z dýně
Dýňová sezona je v plném proudu, a tak by byla ohromná škoda, kdybyste z dýní vykouzlili pouze polévku nebo rizoto.
Máslová, hokkaido, muškátová, špagetová nebo goliáš – to všechno jsou druhy dýní, které mohou nejen ozdobit byt, ale především potěšit váš žaludek. Věříme, že dýňová polévka se na vaší podzimní tabuli už objevila, a tak je načase trošku zaexperimentovat a vyzkoušet i další neméně chutné dýňové recepty.
Dýňový hummus
Pikantní hummus z dýně máte hotový za 10 minut a snědený za 10 vteřin.
Co budete potřebovat:
- konzervu bílých fazolí
- 3 šálky dýňového pyré
- 2 lžíce citronové šťávy
- lžičku tahini
- lžičku mořské soli
- lžičku uzené papriky
- špetku muškátového oříšku
- špetku skořice
Jak na to:
Příprava hummusu je naprosto jednoduchá. Stačí, když do kuchyňského robota vložíte opláchnuté bílé fazole, dýňové pyré, citronovou šťávou, tahini, mořskou sůl, uzenou paprikou, muškátový oříšek a skořici. Všechno důkladně promixujete tak, aby vznikla krémová hmota.
Hummus následně vložte do mističky, zakápněte olivovým olejem a ozdobte koriandrem. Podávat můžete s pita chlebem nebo zeleninou.
Dýňové kari
Kdo by nemiloval recepty z jednoho hrnce?
Co budete potřebovat:
- olej
- střední šalotku
- 2 lžíce mletého zázvoru
- stroužek česneku
- malou chilli papričku
- 3 lžíce žluté kari pasty
- menší dýni nakrájenou na kostičky
- 2 plechovky kokosového mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- lžičku kurkumy
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
Jak na to?
Ve větším hrnci na oleji orestujte šalotku, zázvor a česnek. Po zhruba třech minutách přidejte chilli papričku a žlutou kari pastu a opět chvilku vařte. Následně přisypte na kostičky nakrájenou dýni, zalijte ji kokosovým mlékem a posypte kurkumou. V tento moment je důležité, abyste směs podusili, a tak snižte teplotu a hrnec přikryjte pokličkou.
Za patnáct minut se podívejte pod pokličku a vyzkoušejte, zda je dýně dostatečně měkká. Zároveň kari ochutnejte a případně dochuťte javorových sirupem, solí a pepřem. Vzhledem k tomu, že jde o kari, tak se nebojte směs pořádně opepřit.
Dýňové kari můžete podávat s rýží. Dobrou chuť!
Dýňové muffiny
Sladká tečka, po které nepřiberete! Seznamte se s dýňovými muffiny.
Co budete potřebovat?
- 2 šálky mouky
- půl šálku ovesných vloček
- prášek do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- čtvrt lžičky soli
- lžičku skořice
- šálek dýňového pyré
- šálek mandlového mléka
- půl šálku třtinového cukru
- 2 lžíce oleje
- 2 vajíčka
- lžičku vanilkového extraktu
- 2 větší jablka
Jak na to?
Připravte si muffinový plech, který vyskládejte papírovými košíčky. Následně na pánvi opečte jablka se skořicí tak, aby byla dokonale změklá. Do velké mísy vyklepněte vajíčka, přidejte dýňové pyré, mandlové mléko, třtinový cukr, olej a vanilkový extrakt. Dále přisypte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a celou směs důkladně promixujte.
Nakonec přidejte opečená jablka a ovesné vločky, Metličkou vše promíchejte tak, aby se jablka se směsí spojila. Teď už stačí těsto nalít do muffinových košíčků a péct zhruba 25 minut dozlatova.