Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami společnosti BurdaMedia Extra s.r.o. a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí - BurdaMedia Extra s.r.o. bude s Vašimi údaji pracovat zejména k organizaci a vyhodnocení akce a zasílání novinek.
Smoothie
Ze všech stran se na nás valí tvrzení, že smoothie je jednoduchý a chutný způsob, jak si dát výživné ovoce a zeleninu, které bychom jinak spíš nejedli. Ale to neznamená, že si zaslouží, aby se o něm říkalo, že je zdravé. Většina smoothie, které koupíte v obchodě, obsahuje velké porce ovoce (s pořádnou dávkou přírodního cukru) a přidané cukry a sirupy, kvůli nimž může mít jeden drink až 1000 kalorií. Jako vždy je domácí výroba tou nejlepší cestou, jak smoothie skutečně udělat tak zdravé, jak by mělo být.
Bazalkové pesto
Možná si myslíte, že dobré pesto je skvělý způsob, jak si dát něco zeleného. Studie od společnosti Consensus Action on Salt and Health však zjistila, že průměrná dávka soli v pestu koupeném v obchodě je 1,5 gramu. To je víc než v hamburgrech z McDonaldu, ty totiž obsahují 1,2 gramu. Pokud si ale bez kombinace těstovin s pestem neumíte život představit, nejlepším způsobem, jak proti tomu bojovat, je si ho vyrobit sama. Je to jednoduché a rychlé a receptů existuje spousta.
Sushi
Celebrity na sociálních sítích rády básní o tom, jak milují sushi, protože je to zdravá varianta svačiny či oběda. A mají pravdu, ale jen tak dlouho, dokud ho budou jíst s rozumem. Pokud totiž budete jíst tradiční sushi s rybou, rýží a řasou, popřípadě variantu s okurkou nebo avokádem, je to v pořádku. Ale zejména v Americe je oblíbená takzvaná California varianta, do níž se přidávají nejrůznější tučné věci, jako je třeba majonéza nebo smažené kuřecí maso. Tyto druhy sushi u nás čím dál častěji najdete také. Takže si zapamatujte, že nezdravé ingredience budou i v jinak zdravých sushi restauracích stále jen a jen nezdravé.
Instantní ovesné vločky
Podle všeho je ovesná kaše tou nejlepší možnou volbou snídaně. Ale to samozřejmě neplatí pro ovesnou kaši v sáčku, která je hotová za dvě minuty. Vločky nejspíš prošly rafinací a jeden sáček tak může obsahovat i 12 gramů cukru.
Sušené ovoce
Většina typů sušeného ovoce neobsahuje o nic víc cukru nebo kalorií než čerstvá verze a zachovává vhodnou dávku vlákniny, železa a antioxidantů. Ale protože proces sušení odebírá ovoci jeho přirozenou vodu, standardní porce se smrskne zhruba o 70%, a to nás vede ke konzumaci mnohem většího množství. Jestliže vám nestačí pouze dvě sušené meruňky, ale spíš vám vyhovuje celý sáček, radíme zůstat u čerstvé varianty ovoce.
Tip: Kupte si jogurt řeckého typu bez tuku a se super nízkým obsahem cukru a přidejte si do něj své vlastní ingredience - třeba med a banán.
Odtučněný jogurt
Jogurtu nic za vinu nedáváme, ten dělá, co může. Místo toho obviňte raději potravinový průmysl, který sice našemu milého jogurtu odebral zmíněný tuk, ale namísto něj přidal tuny cukru a dalších sladidel, aby pozdvihl chuť. "Bez tuku" tedy rozhodně neznamená "zdravé".
Ovocný džus
V porovnání se všemi konzervovanými nápoji je džus skutečně tou nejzdravější volbou, ale dávejte si pozor, jak moc si ho do sklenice nalijete. Jakmile se totiž vaše oblíbené ovoce přeměnilo v tekutinu, koncentrace přírodního cukru se zvýšila a obsah vlákniny se naopak snížil. Takže i skutečně malá sklenice může být velmi kalorická a nepomůže vám k pocitu sytosti.
Vícezrnný chléb
Méně je sice více, ale ne když přijdou na řadu zdravé obilniny. Všechno, co je vícezrnné, znamená, že jsou tam dva typy obilnin, ale té druhé tam může být pouhá špetka a potravina nemusí nutně využívat tu nejzdravější část obilniny. Namísto toho si vyberte celozrnný chléb, který vám zaručí, že ze zrna dostáváte opravdu všechny živiny.
Kuskus
Konec lásky ke kuskusu. Ve skutečnosti je to jenom rafinovaná pšenice a má podobnou nutriční hodnotu jako světlé těstoviny. Pokud ho milujete, udělejte sobě a svému zdraví laskavost a přejděte na celozrnnou variantu, nebo ještě lépe, na bulgur či quinou (merlík čilský).
Vegetariánský burger
V ideálním světě by vegetariánský burger byl jídlem, jehož výběrem byste na sebe měla být pyšná. Nicméně, mnoho z nich je vyrobených z brambor, sóji a obilovin. A v restauracích jsou navíc spojované máslem nebo olejem, takže se beztak díváte na mučivých 1000 kalorií.