Mrkvový salát našich babiček
Tradiční zdravá zimní pochoutka. Křenu můžete přidat nebo ubrat podle vlastní chuti a odvahy. Marie Sandtnerová do salátu přidává olivový olej, ale můžete zkusit i něco jiného, třeba olej z vlašských ořechů a pár nasekaných ořechů přidat i do salátu.
Doba přípravy: 20 minut
Doba uležení: nejméně 20 minut
6 očištěných mrkví
3 oloupaná jablka
1 lžíce strouhaného křenu
3 lžíce smetany ke šlehání
1,5 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citronu
1 špetka soli
1 lžička moučkového cukru
1 hlávkový salát
několik pokrájených jader vlašských ořechů na ozdobu
1) Mrkve, jablka a křen nastrouhejte a smíchejte.
2) Do mísy dejte smetanu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a cukr a nejlépe elektrickým šlehačem ušlehejte zálivku a vmíchejte ji do zeleniny. Nechte nejméně dvacet minut uležet (klidně i přes noc), chutě se krásně prolnou.
3) Podávejte po vzoru našich prababiček na míse, vyložené listy hlávkového salátu. Na závěr salát ozdobte vlašskými ořechy.