Mramorová bábovka
Absolutní klasika českých moučníků, se kterou nikdy neuděláte chybu. Peče ji babička, maminka, naučte se ji také (tedy, pokud ji ještě neumíte).
Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 45 minut
Počet porcí: pro 4 osoby
Budete potřebovat:
-
250 g polotučného tvarohu
-
200 g másla, změklého + na vymazání formy
-
200 g krupicového cukru
-
4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
-
300 g mouky (150 g hladké + 150 g polohrubé)
-
1 sáček vanilkového cukru
-
1 sáček prášku do pečiva
-
2 lžíce kakaa holandského typu
-
2 lžíce rumu
-
hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
1. Troubu zahřejte na 170 °C. Tvaroh důkladně smíchejte s máslem a cukrem a ke směsi postupně přidávejte žloutky. Těsto můžete míchat ručně nebo v robotu.
2. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva a poté směs postupně po lžících přidávejte k vaječné hmotě.
3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte ho k těstu. Zbytečně ho nemíchejte, jen pomocí lžíce nebo stěrky jakoby překládejte, aby zůstalo nadýchané.
4. Na tmavou část smíchejte v míse kakao se 2 lžícemi rumu a kapkou vody. Přidejte třetinu těsta a promíchejte.
5. Formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní část světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek těsta světlého. Pečte asi 45 minut.