Když polévka nestačí aneb 3 dýňové recepty, o kterých se příliš nemluví
Podzim už je definitivně tady a s ním i sezona dýňové polévky. Pokud tento lahodný dýňový krém zbožňujete, pak zkuste svou domácí kuchařku rozšířit o další neméně chutné dýňové recepty. Uvidíte, že váš jídelníček bude ihned pestřejší a výživově zajímavější.
Dýňová polévka je základem každého podzimního jídelníčku. Přesto není na škodu, když podzimní menu obohatíme o další dýňové recepty. Jdeme na to?
DÝŇOVÝ HUMMUS
K televizi, na svačinu nebo do práce k obědu. Dýňový hummus si zamilujete na první ochutnání a věřte nám, že se ke klasickému hummusu už nikdy nebudete chtít vrátit. Pokud navíc chystáte halloweenskou party, byť v šesti lidech, dýňový hummus je skvělou volbou, jak zasytit své strašidelné hosty.
Co budete potřebovat?
- plechovku cizrny
- 1 máslovou dýni
- 5 lžic sezamové pasty tahini
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci olivového oleje
- citronovou šťávu
- javorový sirup
- špetku soli
Jak na to?
Nejprve nakrájejte dýni na kousky, které rozložte na pečící papír a pokapejte olivovým olejem. Dýni vložte do trouby vyhřáté zhruba na 220°C a pečte půl hodiny. Jakmile bude dýně upečená, vložte ji do mixéru spolu s cizrnou, sezamovou pastou tahini a česnekem. Směs zakápněte olivovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a posypte špetkou soli. Po důkladném rozmixování ochutnejte, zda je hummus dostatečně slaný, případně ho dochuťte.
Dýňový hummus servírujte v mističce, kterou můžete dozdobit opraženou cizrnou, sezamovými semínky, granátovým jablkem a troškou olivového oleje.
DÝŇOVÁ BUDDHA BOWL
Na buddha bowl nedají dopustit všichni, co se řídí pravidly zdravého životního stylu. Základní filozofií je, že správná buddha bowl musí obsahovat jeden až dva zdroje bílkovin (quinoa, kuřecí maso, ryby, sýry, čočka), něco zeleného (ledový salát, kale, špenát), dva až tři druhy ovoce a zeleniny a také zdravý tuk (avokádo, dýňová semínka, ořechy či olivy). Z toho plyne, že recept na buddha bowl si můžete sami pozměnit podle toho, jaké suroviny zrovna máte v ledničce. Pokud se však chcete řídit předem daným receptem, pak připravte tuto dýňovou buddha bowl.
Co budete potřebovat?
- 1 šálek vařené quinoa
- 2 kuřecí prsa
- 1 máslovou dýni
- 2 batáty
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 1 střední jablko
- ¼ šálku dýňových semínek
- ¼ šálku semínek z granátového jablka
Jak na to?
Na plech vyskládejte kousky dýně a nakrájené batáty. Směs pokapejte olivovým olejem, případně posypte sušeným česnekem, a vložte do trouby vyhřáté na 220°C. Mezitím si uvařte quinou a na pánvičce opečte kuřecí prsa. Pokud chcete, můžete tepelně upravit také baby špenát. Jakmile bude dýně s batáty upečená, přichází čas na servírování.
Nejprve do misky vložte quinou, následně dýni s batáty, kuřecí maso a nakonec špenát. Misku dozdobte nakrájeným jablkem a semínky z granátového jablka. Na závěr orestujte na mírném ohni dýňová semínka, kterými dýňovou buddha bowl posypte.
DÝŇOVÝ KOLÁČ
Pumpkin pie! Pro Američany synonymum podzimu, pro Čechy jedna velká neznámá. Pokud jste ještě neochutnali pravý dýňový koláč, pak to rychle napravte. Věřte, že jeho chuť je naprosto dokonalá.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 280 g hladké mouky
- 80 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
Na náplň:
- 2 hrnky dýňového pyré
- 2 vejce
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku cukru krystal
- 2 lžičky skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 2 hrnky vysokoprocentní smetany
Jak na to?
V první řadě si připravte suroviny na těsto, které důkladně promíchejte a prohněťte. Jakmile budete mít těsto hotové, vyválejte ho na půl centimetrový plát a vložte do koláčové formy. Následně vytvořte náplň z vajíček, třtinového a krystalového cukru, soli, skořice, mletého zázvoru a muškátového oříšku. Poté přilijte do směsi dýňové pyré a vysokoprocentní smetanu. Směs opět důkladně promíchejte a nalijte na připravené těsto. Prvních patnáct minut pečte na 220°C, pak snižte teplotu na 180°C a pečte zhruba 45 až 55 minut.