Na 16 kousků:
50 g loupaných mandlí nakrájíme na nudličky, 50 g vlašských
ořechyů na čtvrtky a kandované ovoce (40 g barevné směsi) nadrobno.
V pánvi přivedeme k varu 50 ml smetany s 50 g medu a 50 g másla. Povaříme do mírného zhoustnutí a přidáme mandle, vlašské ořechy, kandované ovoce a citronovou i pomerančovou šťávu (každou po dvou lžících). Znovu krátce povaříme. Necháme v pánvi vychladnout. Hořkou a mléčnou čokoládu (po 50 gramech) rozehřejeme společně v horké vodní lázni. Pak ji nalijeme do malých papírových košíčků na bonbony zhruba do poloviny a necháme ztuhnout (trvá to asi 2 hodiny). Po ztuhnutí do košíčků navrstvíme vychladlou směs s ořechy a kandovaným ovocem.
Tip: Florentinky můžete udělat z dvojité dávky a v jedné dávce mandle vyměnit za nahrubo nasekané nesolené pistácie a místo vlašských ořechů dát celé piniové oříšky.
Mandlové kuličky
Na 20 kousků:
200 g marcipánu propracujeme s 30 ml amaretta (mandlového likéru), lžičkou mletého bílého pepře a najemno nastrouhanými vlašskými ořechy (50 g). Přidáme 50 gramů rozdrcených máslových sušenek a znovu propracujeme. Hmotu rozkrájíme na malé dílky, do každého vmáčkneme kousek hořké čokolády (budete potřebovat asi 100 g) a vytvoříme kuličku. Kuličky obalíme v dalších 50 g rozdrcených sušenkách.
Z jednoho malého bílku a 100 g cukru utřeme hladkou polevu. Rukojetí vařečky uděláme do každé kuličky mělkou jamku, kterou vyplníme polevou. Nakonec mandlové kuličky ozdobíme sušenými okvětními plátky růže.