Letní osvěžení: Recepty na studené polévky
Také si polévky spojujete s chladnými dny, kdy vás krásně zahřejí na těle i na duši? Vyzkoušejte jejich studenou verzi. Polévky ze zeleniny nebo ovoce můžete připravit na sladko i na slano a hlavně jsou neskutečně osvěžující! Vyzkoušejte naše recepty.
V létě se snažíme jíst zejména lehká jídla. Ve vedrech ani kolikrát nemáme chuť na nic vydatného a vystačíme si se zeleninovým salátem, který náš organismus tolik nezatíží. Své místo v letním jídelníčku si získaly i studené polévky. Co je na nich tak zázračného? Nejenže přináší osvěžení, ale jsou i plné minerálů a vitamínů. Navíc dostatečně zasytí a díky vysokému obsahu vody pomáhají také s hydratací.
Jejich příprava je mnohem rychlejší a snadnější, než vaření klasických polévek. Abyste dosáhli bohaté chuti, je potřeba dát polévku uležet do lednice. Jedině tak se všechny ingredience spojí a pokrm získá příjemnou teplotu.
Okurková
Ingredience:
- 60 g másla
- 1 cibule
- 3 okurky
- 1/5 litru kuřecího vývaru
- 1/5 hrsti pažitky
- 1/5 hrsti petržele
- 2 citrony
- 200 ml smetany na vaření
Cibuli a okurku oloupejte a nakrájejte na hrubo.
Máslo rozpusťte ve větším hrnci. Cibuli smažte 4 až 5 minut na středním ohni do té doby, než změkně. Poté přidejte okurku, snižte teplotu a pokračujte ve vaření po dobu 5 minut.
Přidejte vývar, přiveďte k varu a poté opět teplotu snižte. Osolte mořskou solí a černým pepřem a nechte pět minut povařit.
Nakrájejte pažitku s petrželí, vymačkejte citronovou šťávu a vše přidejte do polévky. Vařte dalších 5 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka.
Nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně v lednici.
Na závěr přidejte smetanu a můžete podávat.
Kiwi polévka s vínem a hřebíčkem
Ingredience:
- 0,5 kg kiwi
- 6 lžic javorového sirupu (částečně se dá nahradit bílým cukrem)
- 0,5 l bílého vína
- 100 ml zakysané smetany
- celá skořice
- cca 5 hřebíčků (koření)
Nejdříve přiveďte k varu bílé víno se skořicí a hřebíčkem. Pokud použijete javorový sirup, vmíchejte ho do vína až po odstavení, pokud cukr, lze ho vařit spolu s vínem. Víno po odstavení nechte vychladnout, následně ho přeceďte.
Oloupané kiwi rozmixujte, smíchejte ho se zakysanou smetanou a vínem.
Polévku poté nechte vychladnout a uležet. Podávejte dozdobenou plátky kiwi.
Meruňková
Ingredience:
Na 0,5 kg meruněk bude třeba:
- 250 ml smetany
- 0,5 l mléka
- 2 žloutky
- 2 plátky toastového chleba
- 50 g cukru
K dochucení lze využít muškátový oříšek, skořici, citronovou šťávu a případně i trochu kvalitního rumu. K dozdobení poslouží lístky meduňky.
Umyté, vypeckované meruňky povařte asi v 0,5 l vody spolu s cukrem. Mezitím nechte toastový chléb změknout v mléku a smetaně. Rozvařené meruňky následně rozmixujte ve směsi mléka, smetany a toastového chleba.
Poté přidejte špetku muškátového oříšku, příp. další koření a krátce povařte.
Po odstavení ještě horkou směs doplňte vmícháním žloutků, dle chuti citronovou šťávou, rumem či dalším cukrem.
Polévku nechte vychladnout a až poté podávejte. Dozdobit ji můžete lístky meduňky.
Obdobně jako meruňkovou si můžete připravit také polévku z dalších druhů letního ovoce, například malin nebo jahod.
ČTĚTE TAKÉ: Skvělé domácí džemy snadno a rychle