Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře
Kynuté tvarohové těsto je velmi jemné, a proto se knedlíky vaří v páře položené na utěrce. Ta je chrání před srážející se párou, takže knedlíky jsou pak dokonale nadýchané.
Doba přípravy: 45 minut
Vaření: 10 minut
Počet porcí: 4
Budete potřebovat:
-
10 g čerstvého droždí
-
250 ml vlažného mléka
-
1 lžíce moučkového cukru
-
70 g másla, změklého
-
2 vejce
-
125 g měkkého tvarohu
-
500 g polohrubé mouky + na vál
-
sůl
-
400 g větších čerstvých jahod
K PODÁVÁNÍ
-
250 g měkkého tvarohu
-
125 ml zakysané smetany
-
4–5 lžic mléka
-
80–100 g moučkového cukru
-
80–100 g másla, rozpuštěného
-
asi 250 g jahod na ozdobu
Postup:
1. Droždí, polovinu vlažného mléka, polovinu cukru a lžičku mouky promíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek.
2. Změklé máslo utřete se zbylým cukrem do pěny a zapracujte vejce i tvaroh. Přidejte prosátou mouku, zbylé mléko, špetku soli a kvásek. Vypracujte ne příliš tuhé těsto a nechte ho 30 minut kynout.
3. Těsto rozválejte na plát o síle 5 mm a rozkrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm. Do každého dílu zabalte jednu či více jahod, podle velikosti, a utvořte kulaté knedlíky. Rozložte je na pomoučněný vál a nechte ještě 20–30 minut kynout.
4. Široký kastrol naplňte maximálně do třetiny vodou, postavte dovnitř pařák a do něj položte čistou utěrku. Přiveďte vodu k varu a vložte knedlíky na pařák tak, aby se vzájemně nedotýkaly (ještě nabudou). Vařte asi 10 minut, pak knedlíky přendejte na talíř a potřete je rozpuštěným máslem.
5. Knedlíky přelijte vyšlehaným tvarohem s kysanou smetanou, mlékem a cukrem podle chuti a zakapejte máslem. Podávejte s pomačkanými čerstvými jahodami a posypané cukrem.
K dobrému jídlu patří i soutěžení o super ceny. Dnes s námi můžete soutěžit v naší letní soutěži http://leto.marianne.cz o voucher pro dvě osoby do Spa hotelu Lanterna v resortu Valachy ve Velkých Karlovicích v ceně 4440 Kč.