Krůtí pilaf s mangem a brusinkami
Zralé mango je plné šťávy a jeho silná ovocná chuť se v exotických zemích často využívá do omáček k masu. Tento pilaf je jednou ze skvělých možností, jak si ho užít. Dobrou chuť!
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
3 lžíce másla
1 cibule nakrájená na kolečka
1 červená kapie nakrájená na proužky
3 stroužky česneku oloupané a nakrájené na tenká kolečka
200 g pečeného krůtího masa (zužitkujte zbytky ze včerejška, může být i jiná drůbež), pokrájeného na kousky
50 g plátků mandlí
sůl, pepř
½ lžičky skořice
1 zralé mango, oloupané a nakrájené na kousky cca 2 cm
50 g sušených brusinek
3 lžíce meruňkové marmelády
2 varné sáčky rýže basmati
bylinky na ozdobení
(např. máta, meduňka i pažitka)
1) Nejprve si připravte masovou směs, té na rozdíl od rýže chvilka čekání neuškodí. Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli. Ve chvíli, kdy je průsvitná, přidejte kapii a česnek a znovu cca 3 minuty restujte. Přidejte pokrájené maso, mandle, pepř, sůl a skořici. Na závěr vypněte plamen a v tu chvíli do jídla vmíchejte mango, brusinky a meruňkovou marmeládu, zakryjte pokličkou a nechte chvíli dojít.
2) Připravte rýži v osolené vodě podle návodu.
3) Když je rýže uvařená a slitá, přihřejte na pánvi masovoovocnou směs, lehce promíchejte s rýží a podávejte.