Kořeněná pečená jablka s pekany
Tento recept má díky pekanovým ořechům anglosaský nádech. Pokud chcete zůstat v české kotlině, použijte vlašské nebo lískové ořechy, a nebo pro jistotu vyzkoušejte všechny varianty!
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 50 minut
4 středně velká jablka
1 velký pomeranč
4 lžíce medu
4 lžičky mleté skořice
50 g pekanových ořechů
200 g kysané smetany
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka omyjte a ostrým nožem do nich vykrojte shora otvor tak, abyste mohli pohodlně vyjmout jaderník (můžete si pomoci třeba lžičkou). Narovnejte je do pekáčku otvorem nahoru.
2
Pomeranč důkladně omyjte teplou vodou, ostrouhejte kůru a poté ho rozkrojte a vymačkejte šťávu.
3
V hrnku smíchejte med, skořici a pomerančovou kůru – touto směsí naplňte otvory v jablkách a poté je zalijte pomerančovou šťávou.
4
Vložte do rozpálené trouby a pečte asi čtyřicet minut za občasného polévání vypečenou šťávou. Po čtyřiceti minutách přidejte pekany – položte je na jablka i kolem nich – a ještě deset minut pečte. Pak naposledy polijte šťávou a podávejte. Ke každému jablku přidejte kopeček kysané smetany