Kocovina není psina aneb 12 potravin, které vás zbaví silvestrovských následků
Také si každého 1. ledna říkáte, že příští rok už to s alkoholem na Silvestra tolik nepřeženete? Za těch 364 dní se na to lehce zapomene, a tak je dobré se vybavit těmi nejlepšími pomocníky proti kocovině.
Ještě se oklepáváme z vánočních radovánek a za dveřmi už cinká skleničkami Silvestr. Nejoblíbenějšími nápoji v poslední den roku jsou šumivá vína a šampaňské. Bohužel mnoho z nás má z bublinek bolehlav a žaludek na vodě. Prostě pořádnou kocovinu.
Co je vlastně kocovina
Kocovina vzniká jako složitá chemická reakce organismu na odbourávání alkoholu v těle, při níž se na jeho odstraňování z těla využívá velké množství vody, minerálů a vitamínů (převážně vitamínu C). Navíc ve snaze odbourat alkohol naše játra přestanou produkovat glukózu, hlavní zdroj energie našeho mozku. Kromě toho dochází také k narušení produkce vazopresinu, hormonu zodpovědného za vyvážený poměr výše zmíněných látek. To způsobuje všechny nepříjemné příznaky tolik nevítané “opice” - únava, slabost, bolest hlavy a náhlé změny nálady. Sečteno a podtrženo, naše tělo stojí víc energie zbavit se alkoholu, než kolik jí vydáme během bujarého večírku.
A jak z té úpějící zombie, kterou vidíme druhý den v zrcadle, udělat opět člověka? Je potřeba dostat do těla potraviny, které nastolí balanc!