Karlovarský dortík, který vám zvedne náladu
Dopřejte si pořádnou dávku kvalitní čokolády. Zvýší vám hladinu endorfinu a zažene všechny splíny.
Máme pro vás jeden sladký tip, jenž vám vykouzlí úsměv na tváři. Říká se mu Karlovarský dort podle lázeňských oplatek, ze kterých je vyrobený nebo taky pišingr dort, populární v Německu a Rakousku.
Výroba oplatek byla známá v každé domácnosti v Karlových Varech a okolí už před rokem 1800. Touto dobrotou hýčkali své hosty hlavně majitelé penzionů. Nejznámější byla klasická oříšková příchuť a až později přibyly další druhy.
Váš Karlovarský dortík si ale můžete poskládat z jakýchkoliv oplatek. My jsme vrstvili čokoládovou na oříškovou a výsledek byl báječný! Ostatně přesvědčte se sami.
Příprava je snadná a rychlá. Musíte si jen uvařit pudinkovo-čokoládový krém a natřít ho vrstvu po vrstvě na oplatky. Následně zalít vše vrstvou hořké čokolády a posypat vlašskými ořechy. Pak čekat nejlépe celou noc a až se ráno probudíte, budete mít připravenou tu nejlepší endorfinovou a navíc stylovou snídani. Tento dortík, i když to tak na první pohled nemusí vypadat, umí být totiž i překvapivě elegantní!
Přísady:
8-10 oplatek (bez náplně nebo s náplní)
Krém:
100 g cukr moučka
100 g máslo
20 g kakao
2 velké lžíce smetany ke šlehání (33%)
1 balíček čokoládového pudinku
1/2 l mléka
poleva z hořké čokolády
půlky vlašských ořechů na zdobení
Postup přípravy receptu:
Pudink uvařte podle návodu na sáčku. Cukr smíchejte s kakaem a přidejte do pudinku. Nechte vychladit. Máslo vyšlehejte do pěny a vmíchejte ho společně se šlehačkou do pudinku. Krémem potřete oplatky a naskládejte je na sebe. Poslední oplatku přelijte čokoládovou polevou a ozdobte půlkami vlašských ořechů. A je to! Teda jen s konzumací musíte pár hodin počkat. To aby byl dortík pěkně vláčný a dal se dobře krájet.
Autorka textu: Dominika Bártová
ČTĚTE TAKÉ: 3 zdravé a rychlé recepty na snídaně, když ráno nestíháte