Jogurtový koláč podle paní Karolíny
Jako míra poslouží kelímek od jogurtu. A další výhoda: ušpiníte minimum nádobí. Kromě toho chutná vážně skvěle a je rychle hotový. Ideální koláč na sobotu!
Doba přípravy: 10 minut
Pečení: 20 minut
Počet porcí: na 8 řezů
Budete potřebovat:
-
1 kelímek bílého jogurtu
-
1 kelímek polohrubé mouky + na formu (lze použíti mouku celozrnnou)
-
1⁄2 kelímku krupicového cukru
-
1⁄2 kelímku oleje nebo rozpuštěného másla + na formu
-
1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
-
1 vejce
-
1 meruňkový kompot, slitý
Na drobenku:
-
100 g hrubé mouky
-
80 g másla
-
80 g krupicového cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte jogurt, mouku, cukr, tuk, kypřicí prášek a vejce. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 22 cm a poklaďte okapaným ovocem. Přísady na drobenku promněte a nasypte ji na koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, až drobenka zezlátne.
NĚCO NAVÍC:
Místo meruněk nastrouhejte na koláč jedno až dvě oloupaná jablka a do drobenky přidejte skořici a třeba mleté ořechy.