Italové jsou známí tím, že si potrpí na kvalitní kávu, kterou pijí i několikrát denně. Lišit se může odrůdou, ale i přípravou. Jedno by však měly mít kávy podávané v Itálii společné. A to vysokou kvalitu. Pro Itálii je typické tzv. espresso. Tento lahodný drink musí mít výrazné aroma a chuť. Toho docílíte při extrakci v prvních 30 vteřinách. Přímo v Itálii si objednáváme caffé. U nás jsme zvyklí, že tomuto nápoji říkáme podle přístroje, který ho vyrábí. O tom, jak si správně v Itálii objednat kávu, se však dočtete v závěru článku.
V Itálii se pak často pije také skvělé cappuccino nebo latté. Espresso tu můžete pít s mlékem i bez něj. Cukru se v Itálii často vyhýbají, ale samozřejmě ke kávě také patří. Zde tedy vsaďte na to, jaké máte chutě. I Italové si čas od času kávu pěkně osladí. Jestliže chcete vyzkoušet něco neobvyklého, co zkusit marocchino? Jedná se o velmi chutné espresso, které je obohaceno o roztavenou čokoládu a o napěněné mléko a kakao. V parných dnech pak můžete vsadit na netypické caffé shakerato. V tomto případě si pochutnáte na espressu, které je protřepané s ledem a může v něm být i kapka alkoholu.
V čem vařit kávu a do jakých hrnků kávu podávat?
Kvalitní káva se v Itálii podává do různě velkých hrnků. Nejčastěji se v Itálii vidí příprava kávy v moka konvičce. Espresso se většinou podává v malém šálku. Objednáte-li si však tzv. americano, dostanete kávu v cca 150-180 ml hrnku. Tento typ espressa se podává zalitý horkou vodou v poměru 1:5. Dále se lze v Itálii setkat s pojmem lungo. Tady už se jedná o menší šálek o objemu 60ml. Poměr espressa a horké vody je u lunga 1:1.
Poslední variantou je doppio. V tomto případě si pochutnáte na dvojitém espressu, které je opravdu hodně silné. To tedy oceníte, když se budete potřebovat postavit na nohy po náročném večeru či akci. K servírování kvalitní kávy se v Itálii nejčastěji používá tlustostěnný porcelán. Děje se tak z toho důvodu, aby káva nebyla brzy studená.
Jak si správně objednat v Itálii kávu?
V Itálii se pije káva zejména s ohledem na její druh. Na cappuccinu si můžete pochutnat zejména ráno nebo v dopoledních hodinách. Jestliže si objednáte tento nápoj odpoledne, možná v restauraci servírka pozvedne obočí. Na druhou stranu, u turistů už si Italové zvykli přimhouřit nad nezvyklostmi oko. V odpoledních hodinách se tradičně pije v Itálii vynikající espresso. Často vám k němu v restauracích a v kavárnách naservírují i studenou skleničku vody.
Ve známých italských kavárnách si můžete vybírat i mezi kávou robustou nebo arabicou. Velké oblíbenosti se těší zejména zrna kávy s názvem arabica. Je v nich sice méně kofeinu, než je tomu u robusty, za to jsou však tato zrna nasládlejší a mají plnou chuť. Jestliže vás zajímají další informace o kávě, zkuste se podívat např. i na Tchibo blog. A jak si správně v Itálii říci o šálek lahodné kávy? Není na tom nic složitého. Stačí si zapamatovat tuto kratičkou větu: Posso avere un caffè per favore? Tak tedy dobrou chuť!