Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Jablečný závin s vaječným koňakem

Hledáte ideální moučník na víkend? Nabídněte svým hostům jablečný závin s luxusní chutí koňaku!

Redakce Marianne | 17. 10. 2014

PŘÍPRAVA: 20 MINUT
PEČENÍ: 30 MINUT

1 balení listového těsta (400 g)
1 kg zelených letních jablek
100 g cukru
¾ hrnku (o objemu 250 ml) nadrobených kořeněných sušenek Spekulatius/Lotus (seženete je např. v Tescu, pokud byste je nahradila máslovými sušenkami, je třeba přidat mletou skořici a hřebíček)
80 g rozinek
3 lžíce másla
4 lžíce vaječného likéru
šťáva z ½ citronu
1 žloutek se lžičkou vody na potření

1) Troubu zahřejte na 180 °C. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na kostky, v míse zakápněte citronovou šťávou a posypte cukrem. Na másle poduste rozinky a nadrobené sušenky a pak vlijte likér.
2) Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na obdélník o něco větší než plech. Poklaďte polovinou směsi z pánve, pokryjte jablky a pak opět přidejte směs. Zaviňte, okraje dejte dospod a přeneste na plech. Závin potřete žloutkem a pečte asi 30 minut. Podávejte s loužičkou likéru.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Tradice
Přesně za týden začíná advent: Čas úklidu i rozjímání

Přesně za týden začíná advent: Čas úklidu i rozjímání

Móda
Velké náušnice jsou hitem Vánoc 2024: Víme, jak je nosit s minimem úsilí

Velké náušnice jsou hitem Vánoc 2024: Víme, jak je nosit s minimem úsilí

Zábava
Horoskop na týden od 25. listopadu 2024: Berani si zachovají optimismus, Blíženci opustí minulost

Horoskop na týden od 25. listopadu 2024: Berani si zachovají optimismus, Blíženci opustí minulost

Móda
Pohodlné péřovky jsou must-have zimy 2024: Při správné péči vám vydrží dlouhé roky

Pohodlné péřovky jsou must-have zimy 2024: Při správné péči vám vydrží dlouhé roky

×
  • Marianne
  • 1 099 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit