Hit podzimu: Horké smoothie, které vás zahřeje i dodá energii
Venkovní teploty klesají, a tak není divu, že studené nápoje nahradil horký čaj nebo svařák. Pokud se vám ale stýská po ovocném smoothie, pak vyzkoušejte jeho zimní verzi! Předem upozorňujeme, že je ideální pro všechny zimohřivce.
Co se stane, když ovocné smoothie oblékne zimní kabát? Zaprvé změní svou teplotu, zadruhé vás ochrání proti nastydnutím a zatřetí vám bude chutnat stejně jako jeho letní sestřička. Pojďte si vybrat zimní smoothie, které bude lahodit vašim chuťovým pohárkům.
Vitamínová bomba s pomerančem a medem
Necítíte se dobře? Něco na vás leze? Pak dejte viróze kopanec v podobě vitamínové bomby. Jednoduchá kombinace pomeranče a medu vás rychle dostane na nohy, a navíc zachutná i dětem, které by normálně ovoce vůbec nepozřely.
Co budete potřebovat:
- 1 pomeranč
- 1 mrkev
- zázvor
- med
- 200 ml vody
Jak na to:
Do smoothie makeru vložte pomeranč, mrkev a zázvor dle vlastní chuti. Rozmixujte na hustou kaši a následně zalijte vařící vodou. Poté krátce promíchejte, aby se chutě spojily. Následně smoothie nalijte do hrníčku a v momentě, kdy bude mít cca 60 stupňů (chvíle, kdy už lze smoothie usrkávat), přidejte lžíci medu.
Dýňové smoothie
I když se Vánoce kvapem blíží, neměli bychom zapomínat na to, že stále je podzim – tedy čas dýní. Pokud vám zbylo ještě nějaké dýňové pyré z přípravy dýňového latté, nebo máte v lednici jednu malou hokaido, připravte si horké dýňové smoothie.
Co budete potřebovat:
- půl dýně hokaido (záleží na velikosti) / 1 dýňové pyré
- 200 ml mléka
- vanilku, skořici
- javorový sirup
Jak na to:
Nejprve předehřejte troubu na 180 °C, do které následně vložte rozpůlenou dýni. Je důležité, abyste dýni nejprve rozkrojili napůl, odstranili semínka a teprve poté řeznou stranou položili na pečící papír. V ideálním případě pečte dýni zhruba 40 minut, nebo tak dlouho, dokud není měkká a její povrch zlatý. Po vyjmutí z trouby nechte dýni chvilku vychladnout a následně lžičkou seškrábněte vzniklé dýňové pyré, které vložte do smoothie makeru a rozmixujte na jemnou hmotu.
V menším hrnci přiveďte mléko k varu, následně teplotu stáhněte a přidejte pyré, vanilku a skořici. Pomalu nechte ingredience projít varem a nakonec přidejte javorový sirup. Během pár minut by se směs měla krásně spojit a vytvořit orchestr úžasných chutí.
Jablečná klasika
Pokud hledáte recept, u kterého nestrávíte hodiny, ale zároveň dokáže uspokojit vaši touhu po horkém smoothie, pak vyzkoušejte jablečnou klasiku.
Co budete potřebovat:
- 1 velké jablko
- javorový sirup
- zázvor dle chuti
- ½ citronu
- skořici
- špetku kardamomu
- 300-400 ml teplé vody
Jak na to:
Všechny ingredience kromě vody vložte do smoothie makeru a důkladně rozmixujte. Následně směs ochutnejte a případně doslaďte javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. V posledním kroku nalijte do mixéru horkou vodou a opět promíchejte. Voilà! Jednoduché podzimní smoothie je na světě!
Netradiční kávový nápoj
I když se nejedná o smoothie v pravém slova smyslu, nedalo nám to, a tento nápoj jsme zařadili. Jde totiž o skvělý způsob, jak spojit příjemné s užitečným (rozumějte – doplnit kofein a zároveň i vitamíny).
Co budete potřebovat:
- 1 banán
- 1 espresso (30 ml)
- vanilku, skořici
- javorový sirup
- 200 ml mléka
Jak na to:
Do malého rendlíčku nalijte mléko a přiveďte ho k varu. Mezitím vložte do mixéru banán, espresso, vanilku, skořici a javorový sirup. Tuto směs důkladně promixujte a následně zalijte horkým mlékem. Opět vše promixujte a nalijte do šálků. Vzniklou nádheru můžete ještě dozdobit vyšlehanou smetanou nebo třeba čokoládovými hoblinkami.
Vyzkoušíte horké smoothie?
ČTĚTE TAKÉ: Za zlomek peněz! Připravte si domácí dýňové latté