Florentinky se zázvorem
Nejlepší lék na listopadové chmury? No samozřejmě - něco sladkého! Třeba florentinky se zázvorem. Můžete se tvářit, že vám vlastně nejde o tu laskominu, ale hlavně o léčivé a preventivní účinky zázvoru...
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 10 minut
60 ml smetany ke šlehání
30 g másla
30 g cukru krystal
15 ml medu
70 g loupaných mandlí, pokrájených
25 g hladké mouky
1 špetka mletého zázvoru
20 g kandované pomerančové kůry
40 g kandovaného zázvoru,
nakrájeného na kostičky
30 g hořké čokolády, pokrájené
+ 150 g na potírání hotových
florentinek
1) Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem.
2) Do kastrůlku dejte smetanu, máslo, cukr a med, postavte na mírný plamen a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak odstavte, vmíchejte mandle, mouku, mletý i kandovaný zázvor, kandovanou pomerančovou kůru a pokrájenou čokoládu.
3) Čajovou lžičkou nabírejte hrudky, dávejte je na plech cca 7 cm od sebe a pak lžičkou rozetřete na tenké placičky. Dejte je do trouby a pečte 10 minut. Pozor, aby florentinky nebyly ani mazlavé, ani připálené, což se stane velmi snadno… Vyndejte je z trouby, a pokud máte ořezávač na sušenky, můžete jím upravit okraje dokulata.
4) Nechte florentinky vychladnout, během chladnutí se krásně zpevní.
5) Do široké nádoby postavte menší kastrůlek a kolem něj nalijte horkou vodu tak, aby dosahovala pár centimetrů pod okraj. Do kastrůlku nalámejte čokoládu, postavte na oheň a nechte čokoládu rozpustit. Vychladlé florentinky pak potřete z jedné strany rozpuštěnou čokoládou a nechte chladnout, dokud poleva neztuhne.