Fenyklovo-citronový salát
Fenykl je v regálech se zeleninou dost opomíjený. Škoda! Je totiž výtečný, výrazný a osvěžující. Ve Francii ho milují, a vědí proč!
Vůní připomíná pendrek, dá se dusit, zapékat, plnit, ale chutný je i za syrova. Pomůže od pocitu plného žaludku a nadýmání, posiluje imunitní systém a obsahuje vitamin C. Má čistící a detoxikační účinky.
Vyzkoušejte salát, který rád připravuje i Jamie Oliver. Je svěží a netradiční, skvěle se hodí třeba k rybě nebo k exotickým – např. thajským či indickým – pokrmům.
Budete potřebovat:
2 fenykly
4 řapíky celeru
1 citron v biokvalitě, nevoskovaný
svazek čerstvé máty
Z fenyklu odkrojte kořeny, rozkrojte a nastrouhejte na tenké plátky (nejlépe to jde v robotu), stejně tak řapíkatý celer a omytý citron (i se slupkou). Nakrájejte mátu a vše rukama promíchejte. Přidejte olivový olej, sůl a pepř a opět prohoďte rukama.