Dýňový koláč
Chutnají vám jídla z dýně, nebo jste jim zatím nepřišli na chuť? Zkuste tuhle nefalšovanou americkou dobrotu, a uvidíte, že i takový dýňový koláč stojí za to!
Budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 400 g dýně
- 1 hrnek cukru
- ¾ šálku smetany
- 90 g másla
- 3 vejce
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- vanilinový cukr
- špetka soli
- ½ lžičky skořice nebo ½ lžičky zázvoru
Na želé:
- 1 sklenička brusinkového kompotu
- 100 g rybízové marmelády
- 1 želatinový ztužovač
- 40 g želatin
- 100 g krystalového cukru
Postup:
Dýni oloupejte, vydlabejte a dužinu nakrájejte na kousky a trochu podlijte vodou. Směs poduste, podle chuti přidejte cukr, citronovou šťávu, skořici a uvařte ji do konzistence hustší kaše. Přidejte mouku, máslo, vejce, cukr, smetanu, vanilinový cukr a koření a vypracujte těsto. Vlijte ho do vymazané kulaté formy. Pečte 15 minut při 200 ºC, poté 30 minut při 175 °C.
Želatinu připravíte tak, že 40 g želatiny zalijete 200 ml vody a necháte asi hodinu stát; 100 g krystalového cukru zalijte 200 ml vody a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Přilijte 100 ml sirupu z brusinkového kompotu a chvíli povařte. Do horké směsi přidejte namočenou želatinu a míchejte, než se rozpustí. Nechte trošku vychladnout a pak ji nalejte na koláčovou vrstvu. Potom můžete posypat nasekanými ořechy a nechte ztuhnout.