Drobenkový koláč s ovocem
Jednoduchý a rychlý způsob, jak upéct drobenkový koláč přesně tak, aby chutnal jako od babičky.
Doba přípravy: do 10 minut
Pečení: 25-30 minut
Počet porcí: na 1 menší plech
Budete potřebovat:
-
2 hrnky polohrubé mouky
-
1 hrnek krupicového cukru
-
1/8 másla (125 g), studeného
-
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
-
1 vanilkový cukr
-
2 vejce
-
1/2–3/4 hrnku mléka (podle toho, jestli použijete čerstvé, nebo mražené ovoce)
-
1 lžička citronové kůry
-
4 hrnky rybízu nebo lesních plodů, mražených nebo čerstvých
Postup:
1. Rozpalte troubu na 180 °C. Vymažte plech či pekáček o rozměrech 20 x 30 cm máslem a vysypte trochou polohrubé mouky či vyložte papírem na pečení. Mouku, cukr a máslo zpracujte prsty nebo v robotu na drobenku. Odeberte jeden hrnek drobenky a odložte ho stranou.
2. Do zbylé drobenky přidejte kypřicí prášek a vanilkový cukr, promíchejte a rozmíchejte s vejci, mlékem (pokud použijete mražené ovoce, bude ho stačit méně) a citronovou kůrou dohladka. Těsto vlijte na plech, rovnoměrně posypte ovocem a na závěr odloženou drobenkou z hrnku.
3. Pečte 20–30 minut, až je střed těsta propečený a drobenka začne zlátnout. Nechte vychladnout i s plechem na mřížce a pak krájejte na řezy.
Tipy:
-
Plech stačí potřít papírem, ze kterého máslo vybalíte.
-
Množství cukru můžete upravit klidně až o půl hrnku podle chuti.
-
Krupicový cukr lze zaměnit za světlejší třtinový cukr, nejlépe bio.