Domácí housky
Jste ranní ptáče? Upečte rodině k víkendové snídani houstičky. Po bytě se bude linout nádherná vůně a všichni vás budou zbožňovat.
Doba přípravy: 10 minut + kynutí
Doba pečení: 15 minut
30 g sušeného droždí
300 ml mléka
1 lžička moučkového cukru
500 g hladké mouky
1 žloutek
lžička soli
2 lžíce másla, rozpuštěného
Na dokončení:
1 vejce na pomazání
mák či hrubozrnná sůl
1
Nejdřív si připravte kvásek: do misky nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte 15 minut kynout. Do velké mísy prosejte zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, máslo a zbylých 200 ml teplého mléka, promíchejte, pak přidejte i kvásek, který vám mezitím vykynul. Vypracujte hladké těsto (věnujte mu deset minut práce svých rukou, případně pět minut práce elektrického hnětače). Výsledkem by mělo být lesklé a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani vodu, ať si nerozhodíte optimální poměr.
2
Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne.
3
Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a každý z nich si postupně rozdělte na tři kousky, ze kterých uválíte tenčí válečky – ty vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky zmáčkněte a podstrčte pod ni, aby se nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech (nezapomeňte mezi nimi nechat dost místa), zakryjte je utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete rozpuštěným vejcem a posypejte mákem nebo hrubou solí.
4
Rozpalte si troubu na 170 °C. Housky pečte cca 15 minut, pak je vyndejte z trouby a nechte ještě chvíli dojít zakryté utěrkou.