Do červena
Vitaminy a minerály jsou na podzim nedostatkové zboží. Čím víc jich sníme v přírodní podobě, tím líp. Salát v červených odstínech vás postaví na nohy, i když se cítíte unavení a bez nálady.
Jak na něj? Je to jednoduché, potřebujete jen červenou řepu, nejlépe dva kousky velikosti brambory, dvě střední mrkve a dvě větší jablka, všechno nastrouhejte a zamíchejte. Pokud chcete ostřejší chuť, kápněte trochu citronu. Navrch nasypte sušené brusinky. Je to výtečné.
A proč je vlastně tak zdravý? V mrkvi je hodně vitaminu A. Ten je rozpustný v tucích, proto je výhodné přikusovat hermelín, případně ještě přidat kapku olivového oleje. Vědci zjistili, že látka falkarinol může pomáhat jako prevence proti rakovině. Kromě toho obsahuje i vlákninu, pomáhá při šerosleposti, močových kamenech a revmatismu.
Červená řepa podporuje činnost jater, oběhové soustavy, povzbuzuje činnost žaludku, pomáhá vylučovat z těla soli.
Jablko obsahuje mnoho vlákniny a pomáhá trávení, navíc je to pro nás Středoevropany nejpřirozenější druh ovoce.
Dobrou chuť.