Datlový salám
Pár dní před Vánoci je ideální doba na nepečené cukroví. Zkuste třeba datlový salám (a do zálohy si připravte salám skutečný, až budete všichni totálně přesyceni sladkostmi).
Doba přípravy: 15 minut
150 g piškotů
100 g datlí, vypeckovaných
150 g hořké čokolády
100 g změklého másla
150 g moučkového cukru
2 vejce
50 g kakaa holandského typu
20 ml tuzemského rumu
strouhaný kokos na obalení
1) Piškoty dejte do mikrotenového sáčku (aby vám nelítaly všude kolem) a paličkou na maso nebo válečkem rozdrťte na kousky. Datle nakrájejte na malé kousky.
2) Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni – tedy v malém hrnku, umístěném do většího hrnce s horkou vodou.
3) Máslo utřete do pěny s cukrem a vejci, pak přidejte rozpuštěnou čokoládu, kakao a rum a znovu vymíchejte dohladka. Pak vmíchejte i piškoty a datle.
4) Z tohoto těsta vytvořte dva válečky o průměru cca 5 cm, obalte je ve strouhaném kokosu, zabalte do alobalu a nechte ztuhnout v lednici (nejméně přes noc).