Crostini s kuřecími játry a čekankou radicchio
Slovenský kuchař Marcel Ihnačák je přesvědčený, že uvařit skvělé a originální jídlo můžete i bez Řádu zlaté vařečky. Jeho recept na crostini s kuřecími játry je pokrm nenáročný na přípravu, ale sklidíte s ním velký úspěch.
Na 4–6 porcí budete potřebovat:
50 ml extra panenského olivového oleje
1 cibule nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno + česnek na potírání
400 g čerstvých kuřecích jater, odblaněných
100 ml suchého bílého vína
8 slaných ančoviček
1 lžíce malých kaparů
sůl a čerstvě mletý pepř
100 g másla pokojové teploty
1 ciabatta nakrájená na plátky silné 2 cm
1 hlávka čekanky radicchio, listy natrhejte na menší kousky
Olivový dresink:
80 g černých oliv s peckou
100 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce kvalitního balzamikového octa
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Do pánve nalijte olivový olej a dobře ho rozehřejte. Přidejte nasekanou cibuli, česnek a opékejte je asi 3 minuty dozlatova. Potom vložte nahrubo nakrájená játra a restujte do zlatohněda. Podlijte bílým vínem, přidejte ančovičky, kapary a duste, dokud se víno nevyvaří. Dochuťte solí a pepřem a nechte mírně vychladnout.
Mezitím si připravte čekankový salát. Natrhané listy dejte do mísy, olivy vypeckujte. Marcel Ihnačák to dělá tak, že je zabalí do utěrky a silněji poklepe paličkou na maso. Potom vypeckované olivy nasekejte na menší kousky, smíchejte s olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem.
Crostini jsou malé opečené chlebíčky nakrájené z focaccii nebo ciabatty. Nejprve se opečou, potřou česnekem a často i trochou másla. Takto připravené základní crostini se obloží čímkoli, co je zrovna po ruce, a podávají.
Recept je z nové kuchařky Marcela Ihnačáka Radost vařit. Vydal Slovart za 499 Kč.