Congrí (rýže s fazolemi)
Ochutnejte kousek Kuby a uvařte dnes rodině jejich typické jídlo – congrí. Nejenže chutná skvěle, ale je i zdravé a nenáročné na přípravu.
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 400 g vepřové kýty
- 400 g černých fazolí
- 400 g rýže
- 150 g vepřového sádla
- 100 g slaniny
- 4 stroužky česneku
- 4 cibule
- mletý pepř
- kmín
- sůl
- petrželka na ozdobení
Postup:
-
Fazole propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočené v hrnci. Druhý den je uvařte a slijte (vodu ale uchovejte).
-
Vepřové maso nakrájejte na malé kousky, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
-
V hrnci rozehřejte sádlo, na něm osmažte cibuli a česnek. Pak přidejte maso a vše dohromady orestujte. Potom do hrnce nalijte vodu z fazolí, osolte, opepřete a vše povařte.
-
Přidejte propláchnutou rýži s kmínem a duste tak dlouho, dokud rýže nebude uvařená a maso měkké. Úplně na konec pokrájejte slaninu na nudličky, osmažte ji a posypte porci jídla.
Náš tip:
Ke congrí se skvěle hodí osmažené banány (také tradiční kubánské jídlo). Na Kubě se k tomuto účelu používají speciální banány, které se dají pořídit i tady. V případě, že byste je nesehnali, můžete koupit co nejzelenější banány, které usmažíte na oleji.