Čokoládový fondant s chilli
Ať je váš nový rok sladký a sexy!
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 12 minut
100 g hořké čokolády
100 g másla
3 vejce
60 g třtinového cukru
špetka chilli
2 lžíce hladké mouky
moučkový cukr a ovoce na ozdobu
1) Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni. Vajíčka s cukrem a chilli vyšlehejte v misce do pěny, ke které pak postupně přilévejte lehce vychladlou směs čokolády s máslem. Když máte zamícháno, vmíchejte ještě mouku.
2) Kulaté malé zapékací formičky, tzv. kokotky (pokud nemáte, využijte třeba formičky na muffiny) vymažte máslem a vysypte kakaem. Naplňte je ze tří čtvrtin připravenou hmotou a pečte v troubě při 190 °C 9–12 minut, podle velikosti formičky – u těch muffinových stačí devět, kokotky potřebují dvanáct. Povrch fondantu se vám těsně před dopečením pěkně vyboulí, ale prostředek by měl zůstat tekutý. Když je upečeno, vyndejte fondanty z trouby, nechte je chvilku stát, než je budete (lehkým nadzvednutím nožem) vyprošťovat z formiček, připravte si kolem nich oblohu. Hotové dílo poprašte moučkovým cukrem – za prvé to skvěle vypadá, a za druhé zakryje případné tvarové nedokonalosti…