Čokoládový dort
Valentýn se blíží – a i když tomuto svátku neholdujete, můžete svému partnerovi upéct tento fantastický čokoládový dort, jehož příprava vám zabere jen pětačtyřicet minut času.
Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 35 minut
Zdobení: 15 minut
Počet porcí: 12Budete potřebovat:
-
200 g hladké mouky
-
200 g krupicového cukru
-
1 lžička kypřicího prášku
-
½ lžičky jedlé sody
-
40 g kakaa holandského typu
-
180 g másla + na vymazání formy
-
2 velká vajíčka
-
2 lžičky vanilkového extraktu
-
150 ml zakysané smetany
Na polevu:
-
80 g másla
-
180 g kvalitní hořké čokolády
-
300 g moučkového cukru
-
1 lžíce javorového sirupu
-
125 ml zakysané smetany
-
1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
-
Ingredience vyndejte z ledničky, aby všechny suroviny v receptu měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C a dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Do mísy robotu přesypte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao a přidejte máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu. Hněťte, dokud nezískáte hladkou, hustou hmotu.
-
Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.
- Pusťte se do polevy. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dejte do středně velké mísy a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejte do jiné mísy moučkový cukr. Pak k polevě přilijte javorový sirup, poté vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Získat byste měli dostatečně tekutou, zároveň však hustou polevu. Bude-li přece jen moc tuhá, přidejte lžičku vroucí (!) vody; pokud bude tekutější, přisypte cukr.
- Jeden z korpusů dejte na dortový talíř a polijte ho zhruba třetinou polevy. Rozetřete ji, přiklopte druhým korpusem – zatlačte jen mírně. Vrchní část potřete druhou třetinou polevy a zbytkem potřete strany dortu. Povrch můžete gumovou špachtlí vytvarovat do ozdobných vln.
NĚCO NAVÍC:
Dort si můžete také ozdobit, například čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Skvělou variantou je také ovoce, zejména borůvky a maliny. Ty cukráři považují za vůbec nejlepší sekundanty čokolády. A hlavně: na dortu se budou krásně vyjímat.
A co se hodí k odpolednímu kousku dortu? Čaj nebo káva. Dnes s námi tedy můžete soutěžit v naší valentýnské soutěži http://valentyn.marianne.cz/ o 10 čajových balíčků AHMAD TEA (kolekce devíti čajových pokladů + 2 čajové sety) firmy Al Namura.