Co asi nevíte o pizze a recept, jak ji připravit s citrony
Patříte mezi ctitele kynutých placek, na které se dává v podstatě cokoli? Italové by s tím ‚cokoli' rozhodně nesouhlasili, ale i oni mají velmi širokou škálu. Jak jsme na tom my Češi se vztahem k pizze? Děláte si ji doma?
Pizza pochází z Itálie, ale teoreticky by se dala vystopovat až do Egypta, kde kuchaři pekli slané koláče z jednoduchého těsta. Od nich to okoukali Římané, kteří placky pojmenovali. První pizzerii na světě, Tavern of the Corriglio, otevřeli v Neapoli na konci 17. století. A měla úspěch. Sjížděli se tam gurmáni z celé Itálie. Pizzu na pánvi a mraženou pizzu pak začali připravovat až Američané.
Dnes se jí po celém světě, a tak není divu, že byl 9. únor dokonce vyhlášen Mezinárodním dnem pizzy. I Češi ji zbožňují. V anketě o nejoblíbenější jídlo serveru DameJidlo.cz se umístila na druhé příčce. Vyhrála naše česká svíčková. A jaké druhy máme nejraději? Podle hlasování na tomto serveru zvítězily Capricciosa (rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampiony, artyčoky a olivy), Quattro Formaggi (4 druhy sýrů) a Hawai s ananasem.
Zkuste něco nového
My pro vás dnes máme trochu netradiční pizzu se sýrem a citronem. Je vegetariánská a plná bylinek. Příprava vám zabere 30 minut, další čtvrt hodinu počítejte na kynutí a pečení. Z uvedeného množství připravíte dvě velké pizzy.
Co budete potřebovat?
- 1 dávka základního těsta (pokud nemáte svůj osvědčený recept, zkuste tento)
- 250 g parmazánu, na hobliny
- 1–2 biocitrony, zbavené semen a na tenká kolečka
- 1 červená cibule, na tenoučká kolečka
- 3 lžíce drobných lístků čerstvého rozmarýnu
- čerstvě drcený pepř
- extra panenský olivový olej na zakapání
Jak na to?
Zahřejte troubu na 220 °C a dejte do ní vyhřát alespoň na půl hodiny dva velké plechy. Těsto připravte podle základního receptu. Rozdělte ho na dvě části, které rozválíte na dva obdélníky asi o rozměrech 30 × 40 cm. Opatrně je přeneste na pečicí papír a přehnutím krajů vytvořte okraj pizzy. Na každý plát dejte sýr a na něj přibližně 12 přepůlených koleček citronu, nakonec cibuli. Posypte rozmarýnem, opepřete, zakapejte olejem. Pečte 10–15 minut dozlatova a dokřupava.
Další recepty najdete na Apetitonline.cz.