Chroupejte lískové oříšky
Veverky vědí moc dobře, proč jedí oříšky. Jsou zdrojem energie, posilují nervy, chrání proti stresu, zlepšují paměť, fyzickou kondici, imunitu i mozkovou činnost. To všechno se před Vánocemi bude určitě hodit.
Lískové oříšky obsahují hodně tuků (kolem 50–60 %), ale také bílkoviny (kolem 15 %). Právě díky tomu z nich získáme hodně energie. A nejen to. Jsou zdrojem vitaminů B, karotenů, vitaminu E i C, dále pak draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, železa, mědi, boru, manganu, zinku, chromu nebo selenu. Koktejl z těchto látek dokáže divy. Pokud jste často ve stresu, pomozte svému tělu alespoň tím, že si sem tam dopřejete hrstičku lískových oříšků. Dokonce prý dokážou zpomalit mentální stárnutí. A všichni jsme přesně tak staří, na kolik se cítíme mentálně, že?
Jistě, ne všichni oříšky mohou. Hodně lidí je na ně alergických a těm, kteří mají slabší žaludek, se hůře tráví. Chce to pořádně kousat nebo si je namlít. Nejezte nikdy velké množství naráz. Sem tam hrstička je akorát. Pokud si je vezmete s sebou například na hory, když vyrazíte na běžky nebo na sjezdovku, přidejte k nim i sušené ovoce. V takové kombinaci, kdy směs obsahuje i dostatek sacharidů, působí naprosto zázračně. Vyzkoušet můžete také náš recept na čokoládové pusinky s oříškovým krémem.
Příprava vám bude trvat asi 30 minut a pečení pak asi 75 minut. Množství ingrediencí uvádíme asi pro 8 pusinek.
Co budete potřebovat?
- 4 bílky
- špetka soli
- 220 g krupicového cukru
- 100 g kvalitní čokolády na vaření, nastrouhané
- nastrouhaná mléčná čokoláda na ozdobu
A na oříškový krém:
- 75 g lískových oříšků, lehce opražených, zbavených slupky a najemno nakrájených
- 300 ml 30% smetany, ušlehané
Jak na to?
Troubu zahřejte na 120 °C. Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Pomalu přisypejte cukr a šlehejte dál, dokud nebude směs pevná a lesklá. Opatrně vmíchejte strouhanou čokoládu. Na plech s pečicím papírem udělejte 8 kopečků. Pečte asi 75 minut, až budou kopečky suché a křupavé. Nechte je vychladnout. Na řadě je krém. Je úplně jednoduchý, stačí do našlehané šlehačky přidat nakrájené oříšky. A máte prakticky hotovo. Teď už jen pusinky ozdobte oříškovým krémem a strouhanou čokoládou.
Další recepty najdete na Apetitonline.cz.
Oříšky se používají také při výrobě kosmetiky. Například společnost L’Occitane propojila verbenu, hrstku lískových oříšků a vanilku. Tak vznikla její řada Feuilles Magiques. Sadu této kosmetiky můžete vyhrát v naší dnešní soutěži.