Celozrnný jablečný koláč s drobenkou
Koláč s křupavou drobenkou je výborný teplý i potom, co úplně vychladne. Navíc jsou v něm samé zdravé věci – celozrnná mouka, třtinový cukr a jablka. Pochutnejte si taky!
Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 60 minut
Počet porcí: 6-8
Budete potřebovat:
-
150 g pšeničné celozrnné hladké mouky
-
75 g másla, vychlazeného
-
1 žloutek
-
55 g agávového sirupu nebo třtinového cukru
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
špetka soli
-
1 lžička smetany ke šlehání (40%) nebo mascarpone
NA NÁPLŇ
-
750 g červených jablek
-
4 lžíce agávového sirupu nebo medu
-
100 g ostružin
-
1/2 lžičky mleté skořice
-
špetka mletého hřebíčku
NA DROBENKU
-
55 g pšeničné celozrnné hladké mouky
-
40 g másla
-
25 g třtinového cukru
-
2 lžíce ovesných vloček
Postup:
1. Rozmixujte mouku s máslem. Přidejte žloutek, sirup nebo cukr a vanilku. Promixujte a přidejte sůl a smetanu. Rychle na pracovní ploše zformujte kouli těsta a zabalenou v potravinářské fólii ji dejte na 30 minut do chladničky odpočinout.
2. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V kastrolu za stálého míchání je zahřívejte 2 minuty. Přidejte pár lžic vroucí vody, sirup či med a koření; ještě chvíli zahřívejte, aby se jablka prohřála, ale nerozpadla. Troubu předehřejte na 170 °C.
3. Promíchejte přísady na drobenku. Obdélníkovou formu (zhruba 28 x 20 cm) vyloženou pečicím papírem vyložte rozváleným těstem, propíchejte a předpékejte 15 minut. Vyjměte, navršte na koláč podušená jablka a ostružiny, posypte drobenkou a pečte dalších 40–45 minut.