Celozrnné lívanečky
Máte rádi nadýchané lívance, po kterých se jen zapráší? Vyzkoušejte tuhle zdravější variantu z celozrnné mouky a s jogurtem. Chutnají vážně skvěle.
Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 20 minut
Počet porcí: 4
Budete potřebovat:
- 100 g hladké mouky
-
100 g pšeničné celozrnné hladké mouky
-
2 lžičky kypřicího prášku
-
1 lžičku mleté skořice
-
1/4 lžičky jedlé sody
-
120 ml podmáslí
-
2 vejce
-
4 lžíce medu + další k podávání
-
250 g řeckého jogurtu
-
olej na opékání
-
200 g borůvek
-
mátu na ozdobení
Postup:
1. Smíchejte bílou i celozrnnou mouku, kypřicí prášek, skořici a sodu. V jiné míse smíchejte podmáslí, vejce, 3 lžíce medu a polovinu jogurtu. Přisypte moučnou směs a lehce prošlehejte.
2. Rozehřejte lívanečník anebo nepřilnavou pánev a tence ji potřete olejem. Na rozehřáté pánvi opékejte lívance (2–3 lžíce těsta na jeden lívanec) nejdříve 2 minuty po jedné straně, pak otočte a minutu po druhé straně. Hotové lívance udržujte v teple, dokud nespotřebujete všechno těsto.
3. Rozdělte lívance na talíře, doplňte jogurtem prošlehaným s 1 lžící medu, zbývajícím medem lívance pokapejte a ozdobte je borůvkami a mátovými lístky.