Jídlo
Čekání na Vánoce
Pořádnou knihovnu má doma redaktorka kulturního zpravodajství České televize Tereza Willoughby. Stojí ale hned vedle prostorné kuchyně. Tereza je vyhlášená kuchařka a do Marianne teď bude psát recepty pro všechny, kteří rádi dobře jedí, a přitom nechtějí u sporáku trávit hodiny.
Foto: Robert Tichý
Tereza Willoughby (30) je novinářka s kolísavou snahou o optimismus. Žije v Praze, pracuje pro zpravodajství České televize a občas taky pro Lidové noviny a další. Za nejhorší považuje srážky s aktivním blbcem. Odpočívá od nich při krájení, vaření a pečení. Ráda dělá složité věci jednoduše, protože jich pak stihne víc. Vystudovala překladatelství, mediální studia a literární komparatistiku. Teď píše dizertaci. Vzala si Ira a spolu se přestěhovali k Žižkovské věži.
Koukám z okna, jak v baru na Žižkovské věži bleskají paparazzi foťáky, a hřeji si ruce o domácí punč. Sladký život, taková je moje představa ideálního předvánočního času. Realita je ale jinde, stejně tak nejlepší recepty vznikají náhodou. Pracuji jako reportérka kulturního zpravodajství v České televizi. A přitom ráda vařím. Obdivné pohledy typu: „Děláš večeře, když chodíš domů v osm,“ mi vždycky přišly nadhodnocené. Chci se proto podělit o recepty, které z vás udělají kuchařskou hvězdu, přestože vaše ambice u sporáku zdaleka nekončí. I novináři musejí jíst. Vy taky.
Mozart na poslední chvíli
V rok, kdy zemřel Václav Havel, jsme poslední adventní týden v práci skoro přespávali. Domů jsem se vrátila v noci na Štědrý den, v krvi alkohol a před sebou Vánoce jako radost i povinnost. Tehdy vznikl recept na Mozartovy koule (pokud se jim tak tedy vůbec smí říkat), který se stal mezi mými přáteli legendou. Ráda vám ho prozradím, určitě to někdy budete potřebovat. Kupte nugátovou bonboniéru. V teplých dlaních z kousků uválejte kuličky. Obalte je v marcipánu. Každou ponořte do rozpuštěné čokolády, naaranžujte do krabičky a tvařte se dostatečně tajuplně. Jde přece o váš rodinný recept.
Česko-irské Vánoce
Podle příjmení jste možná pochopili, že mám doma cizince. Vánoční menu hledáme na půli cesty, protože můj Ir častuje kapra v trojobalu nelichotivými přezdívkami. Má pravdu, kapr na modro byl lepší. V poslední době se snažíme mindrák vytvořený zásahem minulosti vykompenzovat krkolomnými veletoči foodies. Kdo nevaří, jako by nebyl. Nevidím ale žádný důvod, proč bych měla kvůli jednomu jídlu udělat nákup v hodnotě návštěvy luxusní restaurace a pak ještě strávit čtyři hodiny přikovaná v kuchyni. Ne, nemyslím si, že se správně okořeněná pečínka vyrovná sexu. Je prima zajet k farmáři pro čerstvou zeleninu. Kdy na to ale máme čas? Jednou do měsíce?
Užijte si proto všechny večírky ve firmě, trhy s přáteli i besídky vašich dětí. A pak během chvilky servírujte malý zázrak, který připravíte s radostí. Nenechte si jednoduše zkazit na Vánoce chuť.
Recepty od Terezy najdete v prosincové Marianne.