Caserolle z brambor, kuřete a cidru
Cider u nás prožívá velký boom. Před pár lety jsme ještě pomalu nevěděli, co to je, a dnes je (zaslouženě) jedním z módních nápojů. Víte, že se z něj dá i skvěle vařit? Následující casserole je toho důkazem.
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 90 minut
2 lžíce olivového oleje
4 kuřecí čtvrtky
400 g brambor, oškrábaných
a přepůlených
1 řapíkatý celer, pokrájený nadrobno
200 g karotky
1 lžíce celozrnné mouky
450 ml jablečného cidru
2 lžíce čerstvého tymiánu
sůl a pepř
1 svazeček jarní cibulky, pokrájené
1 jablko, pokrájené na plátky
1) Troubu rozpalte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm kuřecí čtvrtky dozlatova. Přendejte je do pekáče a na téže pánvi opečte ještě brambory (5 minut). Pak je přesuňte do pekáče a na pánvi opečte ještě karotky a řapíkatý celer (3 minuty), zaprašte moukou a opékejte ještě minutu.
2) Do pekáče ke kuřeti a bramborám vložte i karotky a celer. Zalijte cidrem, osolte, opepřete a přidejte tymián a přiklopte (pokud nemáte na pekáč poklici, vytvarujte ji z alobalu). Pečte v troubě přibližně hodinu a občas zkontrolujte, zda se jídlo nepřipaluje – pokud ano, můžete ho podlít troškou vody. Během pečení maso polévejte vypečenou šťávou.
3) Na závěr přidejte jarní cibulku a jablko a pečte ještě 10 minut odkryté.