Borůvkový koláč
Už jste byli letos na borůvkách a přemýšlíte, co s nimi? Tenhle koláč z kynutého těsta vám připomene nejen lesní výlet, ale třeba i prázdniny u babičky.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
-
20 g čerstvého droždí
-
60 g krupicového cukru
-
125–150 ml teplého mléka
-
60 g másla, rozpuštěného
-
2 vejce, prošlehaná
Náplň:
-
375 ml mléka
-
1 sáček vanilkového pudinku v prášku
-
140 g krupicového cukru
-
250 g polotučného tvarohu
-
300–400 g borůvek
-
150 g hrubé mouky + 100 g másla
Postup:
1. V mouce udělejte důlek, nalijte do něj trochu mléka, přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 15 minut kynout. Pak promíchejte s moukou, zbytkem mléka a cukru, máslem a vejci a vypracujte měkké a nelepivé těsto; podle potřeby přidejte trochu mouky i mléka. Propracujte a nechte asi hodinu kynout.
2. Plech vyložte pečicím papírem a dotenka na něm rozválejte těsto.
3. Z mléka odeberte 6 lžic, rozmíchejte v nich pudinkový prášek a 6 lžic cukru. Zbytek mléka dejte vařit. Jakmile začne vřít, pudinkovou směs do něj vmíchejte a pudink uvařte. Odstavte, vmíchejte tvaroh a krémem potřete těsto. Posypte borůvkami a drobenkou z másla, hrubé mouky a zbylého cukru. Pečte při 200 °C asi 30 minut.