Jídlo
5 malých zlepšováků pro váš jídelníček
Ne, tentokrát nebude řeč o zázračných superpotravinách, ale o obyčejných věcech, které díky jednoduchým trikům na zázračné pochutiny povýšíte.
Okurky: se slupkou
Jezte je i se slupkou, v té se totiž nachází velké množství vitaminu C. Právě proto ale také platí, že byste si měli vybírat okurky jen v biokvalitě.
Ořechy: namočené
Ořechy a semínka je dobré před konzumací namočit ideálně přes noc nebo na pár hodin do vody. Díky tomu jsou lépe stravitelné a uvolní se z nich i více živin. Namočení funguje jako naklíčení.
Listová zelenina: co nejzelenější
Chlorofyl podporuje tvorbu červených krvinek a tím působí i na regeneraci buněk. Podle některých studií pomáhá tělu zvládat stres. Obsah chlorofylu se pozná jednoduše podle zabarvení rosltiny, čím tmavší zelenou má, tím lépe. Proto je skvělá například petrželka, brokolice, špenát či polníček. A pozor – chlorofyl se ničí tepelným zpracováním, takže listovou zeleninu je nejlepší konzumovat v čerstvém stavu.
Ananas: vždycky čerstvý
Nejezte konzervovaný ananas! Nebudeme zmiňovat, že ovoce v konzervách bývá často hodně doslazováno, navíc pak konzervací ananas ztrácí nejen část živin, ale i enzym bromelin, který urychluje metabolické procesy v těle.
Hroznové víno: raději tmavé
Tmavé hroznové víno obsahují více antioxidantů a dalších účinných látek než bílé hroznové víno. V jadýrkách hroznového vína jsou antioxidanty, které umí bojovat s volnými radikály. Zrnka z hroznů stabilizují hladinu cukru v krvi. Pro zdraví a krásu je tedy nejlepší jíst hrozny i peckami.
ČTĚTE TAKÉ: 10 potravin, kterým byste měla dát STOPku