3 tipy, jak vybrat maso na gril
O Češích se říká, že jsou grilovacím národem, který si ale neumí správně vybrat maso na gril. Chtěli bychom tento nešvar napravit, a proto vám přinášíme pár rad, díky kterým se k vám na grilovačku bude sjíždět celé široké okolí.
Výběr kvalitního masa je stejně náročný, jako výběr kvalitního zahradního grilu. Jestliže si chcete opravdu pochutnat a své grilování posunout na novou úroveň, musíte počítat s určitou časovou i finanční náročností. Zaručujeme vám však jedinečný zážitek, který se vyrovná návštěvě pětihvězdičkové restaurace.
Pátrání po původu
Vždy chtějte vědět, odkud maso pochází. I v případě, že ho budete nakupovat v supermarketu. Na internetu si můžete zjistit, jaké farmy jsou považovány za nejkvalitnější, a poté se pustit do pátrání po tom nejlepším masu. V kvalitním řeznictví vás s původem masa ochotně seznámí. V klasickém obchodě byste tyto informace vždy měli najít na etiketě. Všeobecně se považuje za vhodnější vybírat si maso z menších chovů, kde je zvířatům věnována dostatečná péče.
Zachlazené, nikoli mražené
Na gril se mražené maso vůbec nehodí. Pokud už nemůžete jinak, k dokonalému rozmrazení potřebuje maso minimálně 12 hodin. Vždy jej rozmrazujte při pokojové teplotě, ideálně přes noc. Nikdy ne v mikrovlnné troubě. Mohli byste ho jednoduše uvařit.
Jaký druh masa
Grilovat se dá téměř cokoli – kuřecí, krůtí, vepřové, jehněčí a specialitou jsou určitě ryby. U drůbeže a vepřového masa dbejte především na kvalitu a vybírejte prorostlejší kousky – tedy stehenní řízky či krkovičku. Díky tuku je maso křehčí a zároveň mu dodává správnou vůni a chuť.
S výběrem hovězího masa je to trochu složitější. Nejlepší na gril je roštěnec či svíčková. Především se doporučuje tzv. stařené maso, tedy pořádně vyzrálé. Takové maso zraje v teplotě 1 až 2 stupně zhruba po dobu 6 až 7 týdnů. Pokud kupujete maso u řezníka, můžete stáří masa poznat dle jeho barvy. Mladší kousky jsou světlejší, starší naopak tmavší.
A na jakém mase si nejvíce pochutnáte vy?