Velikonoční nádivka s kopřivami
Tak tenhle poklad je prý prověřený léty. Zkuste ho s námi! My v redakci ho letos otestujeme poprvé.
Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 50 minut
Počet porcí: 6-8
Budete potřebovat:
-
500 g uzené vepřové krkovice
-
8 rohlíků z předešlého dne
-
8 vajec
-
250 ml smetany na šlehání
-
200 – 400 g lístků mladých kopřiv
-
1 cibule, nakrájená nadrobno
-
4 stroužky česneku, drcené
-
1 lžíce čerstvých lístků majoránky
-
1 svazek pažitky, nasekané
-
sůl a čerstvě mletý pepř
-
1 lžíce sušených bylin (majoránky, tymiánu, saturejky)
-
2 lžíce rozpuštěného másla či sádla
-
máslo nebo sádlo na vymazání formy
Postup:
1 Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vy- chladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
2 Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nech- te dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.
3 Směs promíchejte a ochuťte cibulí, čes- nekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými bylinkami. Nako- nec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo
a vyšlehaný sníh.
4 Připravenou směs přesuňte do vymazané chlebíčkové formy, povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná teplá i zastudena.