Sladký recept: Skořicové koblihy s jablečným pyré
Díky jablečnému pyré budou koblihy méně sladké než ty plněné marmeládou.
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 20 koblih
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
Smažení: 0:20
Ingredience:
- 30 g droždí
- 40 g krupicového cukru
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení pracovní plochy
- 250 ml mléka, vlažného
- 40 g másla
- 4 žloutky
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- rostlinný olej na smažení
NA DOKONČENÍ
- cca 200 g jablečného pyré či jablečného másla
- skořicový cukr na obalování
ČTĚTE TAKÉ: Koláče, buchty a moučníky
Postup:
1 V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte 4 lžícemi vlažného mléka. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
2 V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně vmíchejte žloutky (hezky jeden po druhém). Pak vlijte vzešlý kvásek a rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, mléko a vše zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu zakryjte a nechte na teplém místě asi 45 minut kynout.
3 Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi 1,5 cm silnou placku. Kulatým vykrajovátkem či sklenkou vykrájejte kolečka – těsně vedle sebe, aby nezbylo moc odkrojků. Případné odkrojky
zpracujte na další placku (šetřete přitom moukou) a vykrájejte opět kolečka. Kolečka lehce poprašte moukou a nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.
4 Do vyššího hrnce vlijte olej (tolik, aby koblihy mohly plavat) a rozpalte jej na 180 °C. Koblihy postupně smažte v horkém oleji z obou stran dozlatova. Hotové koblihy ihned obalujte ve skořicovém cukru a dejte stranou.
5 Jablečné pyré přendejte do cukrářského sáčku. Do každé koblihy udělejte úzkým nožem malý otvor, vsuňte cukrářský sáček a koblihu naplňte a podávejte.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.